Business & Finance Πέμπτη 16/09/2021, 22:16
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν: Φταίνε οι «καιροσκόποι» για την αύξηση των τιμών

Ερντογάν: Φταίνε οι «καιροσκόποι» για την αύξηση των τιμών

Το μήνυμα ότι η κυβέρνησή του θα θέσει υπό έλεγχο τις αυξανόμενες τιμές καταναλωτή έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τους «καιροσκόπους» για την αύξηση του κόστους των βασικών υπηρεσιών. 

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε για τρίτο συναπτό μήνα τον Αύγουστο, στο 19,25%, όμως πολλοί Τούρκοι διαμαρτύρονται ότι οι αυξήσεις των τιμών ειδών διατροφής και ενοικίων έχουν ξεπεράσει τον πληθωρισμό. 

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα για το κόστος διαβίωσης που προκαλούνται από τον πληθωρισμό. Θα αποτρέψουμε τις υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές στα ράφια των καταστημάτων και θα θέσουμε τον πληθωρισμό υπό έλεγχο όσο το δυνατόν πιο σύντομα μειώνοντας το κόστος και πολεμώντας τους καιροσκόπους», είπε σε ομιλία του σε εμπόρους. 

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας επικαλέστηκε τη μεγάλη ξηρασία στις αγροτικές καλλιέργειες τόσο στην Τουρκία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο ως το βασικό λόγο πίσω από την αύξηση των τιμών ειδών διατροφής. Η αύξηση του πληθωρισμού έχει οδηγήσει το βασικό επιτόκιο με βάση την αύξηση των τιμών σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από πέρυσι τον Οκτώβριο, γεγονός που απομακρύνει τις ελπίδες του Ερντογάν για μία πρόωρη μείωση του κόστους δανεισμού. 

Η κυβέρνηση έδωσε εντολή στα τζαμιά να εκφωνήσουν αύριο κηρύγματα προειδοποιώντας μέσω αυτών τους πωλητές να μην διογκώνουν τις τιμές των αγαθών. Εκτός από τα τρόφιμα και το ενοίκιο, οι Τούρκοι αισθάνονται το «τσίμπημα» από τις υψηλότερες τιμές για το ηλεκτρικό ρεύμα και τα δομικά υλικά.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, η οποία ελέγχει τα τζαμιά, «οι προσκηνητές πρέπει να «αποφεύγουν το μαύρο μάρκετινγκ και να μην ενεργούν ευκαιριακά. Οι πιστοί μουσουλμάνοι δεν θυματοποιούν τα άτομα με υπερχρέωση των αγαθών».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News