Business & Finance Δευτέρα 6/09/2021, 08:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρύπες» στην εφοδιαστική αλυσίδα οδηγούν σε διψήφιες ανατιμήσεις

Ποιοι είναι οι παράγοντες που δημιουργούν ρίσκο για τα κόστη της παραγωγής και εν τέλει της κατανάλωσης

«Τρύπες» στην εφοδιαστική αλυσίδα οδηγούν σε διψήφιες ανατιμήσεις

Οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό σε τομείς καίρους για την παραγωγή τις οποίες έχει ενισχύσει η πανδημία έρχονται να προστεθούν στον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής δημιουργώντας ένα κοκτέιλ ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά προς κατανάλωση. Το φαινόμενο είναι διεθνές και ως τέτοιο επηρεάζει και την Ελλάδα, η οποία ήδη βιώνει τις επιπτώσεις των αυξήσεων στις πρώτες ύλες.

Στο Βιετνάμ, ο στρατός βοηθάει στη συγκομιδή ρυζιού. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι αγρότες χύνουν το γάλα, επειδή δεν υπάρχουν φορτηγά να το μεταφέρουν. Στη Βραζιλία, οι κόκκοι καφέ rοbusta χρειάζονται τουλάχιστον 120 ημέρες για να μαζευτούν (από 90 όπως συμβαίνει συνήθως). Και στις ΗΠΑ οι κτηνοτροφικές μονάδες προσπαθούν να προσελκύσουν εργαζόμενους, προσφέροντας… ρολόγια της Apple. 

Σε όλο τον κόσμο, η έλλειψη εργαζόμενων – εργατών συνιστά τη Νο.1 πηγή κινδύνου για την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων. Είτε πρόκειται για τους ανθρώπους που συλλέγουν τα φρούτα είτε πρόκειται για απλούς σερβιτόρους.

Σε συνδυασμό δε, με τη μείωση των αποθεμάτων τροφίμων παγκοσμίως (ως απόρροια της αυξημένης ζήτησης και της ανάκαμψης από την πανδημίας), πολλοί ειδικοί προειδοποιούν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα διεθνές μπαράζ ανατιμήσεων σ’ όλα τα βασικά είδη.

«Τρύπες» στην εφοδιαστική αλυσίδα οδηγούν σε διψήφιες ανατιμήσεις-1

Το οποίο μάλιστα, δεν αποκλείεται να φθάσει σε διψήφια επίπεδα. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον Οργανισμό Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών, οι τιμές τον Ιούλιο ήταν αυξημένες κατά 31% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. 

Οπωσδήποτε, η πανδημία του κορωνοϊού έχει συμβάλλει σημαντικά στο έλλειμμα εργαζομένων σε πολλά τμήματα της οικονομίας. Αλλά ο αντίκτυπος είναι υψηλότερος στα τρόφιμα και την αγροτικό τομέα, καθώς πρόκειται για δύο κλάδους, οι οποίοι είναι από τους λιγότερους αυτοματοποιημένους.

Η διατροφική ασφάλεια αποτελεί ένα ευαίσθητο ζήτημα για πολλές περιοχές του πλανήτη, με αποτέλεσμα η παραμικρή -έστω και οριακή- αύξηση του κόστους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους καταναλωτές, όπως προειδοποιεί το Boston Consulting Group. 

«Η αναταραχή είναι σχεδόν βέβαιη» διαμηνύει χαρακτηριστικά ο Decker Walker, ειδικός επί αγροτικών θεμάτων στην BCG. Κατά τον ίδιο, οι επιπτώσεις θα ποικίλουν ανάλογα την περιοχή και τα προϊόντα. Αλλά, η γενική εικόνα θα είναι ίδια. 

Κλείνουν εργοστάσια λόγω της Δέλτα

Στο μεταξύ, η μετάλλαξη Δέλτα συνεχίζει να επιδρά αρνητικά στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Οι εξάρσεις στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, οι οποίες έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, οδηγούν σε προσωρινά «λουκέτα» εργοστασίων και μείωση της παραγωγής, ενώ θέτουν διαρκή προσκόμματα στις μεταφορές και τα logistics.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις ΗΠΑ μεγάλες εταιρείες λιανεμπορίου, όπως η GAP και η Nike, ασκούν πιέσεις στον Λευκό Οίκου για τη δωρεά παροχή περισσότερων εμβολίων προς το Βιετνάμ, όπου εδρεύουν πολλά εργοστάσια παραγωγής.

Η αλλαγή των συσχετισμών μεταξύ του ιού και της οικονομίας έχει, οπωσδήποτε, επιπτώσεις σε όσους λαμβάνουν τις πολιτικές αποφάσεις. Εξάλλου, δεν θα είναι καθόλου εύκολο να επαναλάβουν τη λύση των lockdowns και των περιορισμών, όπως και να βρουν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για την τόνωση της οικονομίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Economist

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News