Business & Finance Παρασκευή 4/12/2020, 23:35
ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ

Εξάμηνη παράταση στην απαγόρευση μερισμάτων

Εξάμηνη παράταση στην απαγόρευση μερισμάτων

Η Ευρώπη θα πρέπει να παρατείνει για ένα ακόμη εξάμηνο την απαγόρευση για την καταβολή μερισμάτων, όπως ανέφερε ο Εντ Σίμπλεϊ, μέλος του εποπτικού συμβουλίου τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), απογοητεύοντας όσους επενδυτές περίμεναν επιστροφή των μερισματικών αποδόσεων στις αρχές του επόμενου έτους. 

Η σύσταση αυτή έρχεται σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Αγγλίας να αναμένεται να αποφασίσουν τις επόμενες εβδομάδες για το εάν και το πώς θα άρουν τον περιορισμό για τα μερίσματα. Οι μερισματικές αποδόσεις προς τους μετόχους έχουν «παγώσει» από το Μάρτιο, με αντάλλαγμα άνευ προηγουμένου διευκολύνσεις εκ μέρους των ρυθμιστικών αρχών και παροχή κρατικών δανειακών εγγυήσεων. 

Σε συνέντευξή του εν όψει των πολυαναμενόμενων αποφάσεων, ο Εντ Σίμπλεϊ ανέφερε ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα, η ανάγκη διασφάλισης του κεφαλαίου για χορηγήσεις δανείων και άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με το κύρος των τραπεζών όλα αυτά υποδεικνύουν ότι ο περιορισμός στην καταβολή μερισμάτων θα πρέπει να παραταθεί. Το ζήτημα είναι πώς αυτό μπορεί να επιβληθεί στην πράξη, δεδομένου ότι η ΕΚΤ δεν διαθέτει τις εξουσίες για να επιβάλει την απαγόρευση εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τις ίδιες τις τράπεζες. 

«Το καλύτεορ θα ήταν εάν μπορούσαμε να κρατήσουμε τον περιορισμό για έξι ακόμη μήνες. Το εάν μπορούμε να το κάνουμε στην πράξη αυτό είναι η πραγματική πρόκληση», ανέφερε ο αξιωματούχος. 

Η ΕΚΤ έχει συστήσει στις τράπεζες να μην καταβάλουν μερίσματα και να μην επαναγοράσουν ιδίες μετοχές τουλάχιστον έως τα τέλη του έτους. Ομως, η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να επιβάλει τον περιορισμό, αν και οι μεγάλες τράπεζες ανταποκρίθηκαν σε αυτή τη γραμμή από τη στιγμή που ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής τραπεζών της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία, δήλωσε ότι θα επιβληθούν νομικά δεσμευτικά μέτρα σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά. Ωστόσο, τώρα που άρχισε να επικρατεί αισιοδοξία με την πρόοδο των εμβολίων, ορισμένες από τις τράπεζες που έχουν πληγεί περισσότερο από την απαγόρευση της επιβολής μερίσματος, αντιδρούν και ζητούν επιστροφή των καταβολών. 

Σημειώνεται ότι ο δείκτης τραπεζών του STOXX 600 υποχωρεί περίπου 20% εφέτος με τις Sabadell, ABN Amro και Societe Generale να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες. Οι απώλειες στην Ευρώπη είναι πολύ μεγαλύτερες συγκριτικά με τις αμερικανικές τράπεζες, καθότι η Φέντεραλ Ριζέρβ ζήτησε περιορισμό μόνο στα κεφαλαιουχικά κέρδη. 

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News