Business & Finance Παρασκευή 4/12/2020, 16:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα απότομα η αγορά εργασίας το Νοέμβριο

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα απότομα η αγορά εργασίας το Νοέμβριο

Η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε απότομα το Νοέμβριο, όπως έδειξαν τα σημερινά στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, καθώς 245.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τον περασμένο μήνα σε σχέση με τις 610.000 νέες θέσεις του Οκτωβρίου.

Παρά τη σημαντική επιβράδυνση, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 6,7% από 6,9% τον Οκτώβριο, σε πλήρη εναρμόνιση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι όμως ανέμεναν στην αμερικανική αγορά εργασίας να προστεθούν 440.000 νέες θέσεις εργασίας.

Το παράδοξο έγκειται στο γεγονός ότι η υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας σημειώθηκε την ίδια ώρα που το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού συρρικνώθηκε επίσης στο 61,5%.

Τα στοιχεία αυτά είναι σίγουρο ότι θα πυροδοτήσουν κύματα προβληματισμού στους κυβερνώντες και στους αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (η οποία έχει πλέον μεταξύ άλλων προσαρμόσει τη νομισματική της πολιτική στην εικόνα που θα παρουσιάζει η αγορά εργασίας).

Περαιτέρω ανησυχίες προκαλούνται από το γεγονός ότι το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού απειλεί να φθάσει το σύστημα υγείας στα όριά του και επί του παρόντος στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται καλυτέρευση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Παρά την ανάπτυξη ρεκόρ της αμερικανικής οικονομίας το γ ΄ τρίμηνο του 2020, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα κατεβάσει ταχύτητα τα επόμενα δύο τρίμηνα ή ακόμη και να καταγράψει αρνητικούς ρυθμούς. 

Τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αύξηση του Νοεμβρίου είχαν ο κλάδος των μεταφορών και της αποθήκευσης, οι οποίοι συνδυαστικά πρόσθεσαν 145.000 θέσεις εργασίας.

Ο κλάδος των εταιρικών υπηρεσιών πρόσθεσε 60.000 νέους εργαζόμενους και της υγείας 46.000. Στα νοσοκομεία ξεχωριστά προστέθηκαν 31.000 θέσεις εργασίας, ενώ ο κλάδος των λιανικών πωλήσεων απώλεσε 35.000 θέσεις.

Συνολικά το λιανεμπόριο έχει χάσει 550.000 θέσεις εργασίας από τον Φεβρουάριο, το μήνα πριν οι περιορισμοί για την αναχαίτιση της πανδημίας τεθούν σε εφαρμογή.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News