Business & Finance Κυριακή 22/08/2021, 16:08
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Μέρκελ: Το φυσικό αέριο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως «γεωπολιτικό όπλο»

Μέρκελ: Το φυσικό αέριο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως «γεωπολιτικό όπλο»

Kάλεσμα στο Κίεβο να υπογράψει τη συμφωνία για επέκταση της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας έκανε σήμερα η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι το Βερολίνο θέλει να βοηθήσει τη μετάβαση της Ουκρανίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Η δήλωση αυτή γίνεται λίγες μόλις ημέρες μετά τις πιέσεις που άσκησε στον Ρώσο πρόεδρο να παρατείνει τη συμφωνία μεταφοράς φυσικού αερίου ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο που λήγει το 2024, καθώς η Ουκρανία ανησυχεί ότι τα χάσει τις προμήθειες που παίρνει από τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω των εδαφών της, όταν θα αρχίσει να λειτουργεί ο αγωγός Nord Stream 2. 

«Το φυσικό αέριο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως γεωπολιτικό όπλο. Είναι πολύ σημαντικό να παραμείνει η Ουκρανία διαμετακομιστικό κέντρο», δήλωσε η Μέρκελ μετά από συνάντηση στο Κίεβο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Γερμανία δεσμεύθηκε επίσης να στηρίξει την Ουκρανία στη μετάβασή στη νέα ενεργειακή εποχή, βοηθώντας την να αναπτύξει προγράμματα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αξίας 1 δισ.ευρώ. Μία ιδέα που εξετάζεται είναι να χρησιμοποιηθούν οι σημερινοί αγωγοί φυσικού αερίου για τη μεταφορά υδρογόνου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News