Business & Finance Πέμπτη 24/06/2021, 21:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bundesbank: «Όχι» στην αναστολή των ορίων του χρέους το 2022

Η κυβέρνηση Μέρκελ προχώρησε σε πρωτοφανή μέτρα διάσωσης και στήριξης

Bundesbank: «Όχι» στην αναστολή των ορίων του χρέους το 2022

Καμία ανάγκη να παραταθεί η αναστολή των ορίων του χρέους της Γερμανίας και το 2022, δεν διακρίνει η κεντρική τράπεζα της χώρας, τονίζοντας παράλληλα ότι οι προβλέψεις του Βερολίνου για την ανάπτυξη γι αυτό και το επόμενο έτος είναι πολύ απαισιόδοξες. 

Τα σχόλια αυτά έκανε ο διοικητής της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης της καγκελαρίου της Άγκελα Μέρκελ.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Bundesbank δήλωσε ότι αναμένει η γερμανική οικονομία να φτάσει στα επίπεδα πριν από την πανδημία το επόμενο τρίμηνο, καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης 3,7% φέτος, 5,2% το επόμενο έτος και 1,7% το 2023.

Ο Βάιντμαν δήλωσε στη συνεδρίαση ότι αναμένει υψηλότερα φορολογικά έσοδα και χαμηλότερες δαπάνες το 2022 και επιπλέον, δεν θα χρειάζονται πλέον μέτρα σταθεροποίησης, σύμφωνα με πηγές.

Η κυβέρνηση Μέρκελ προχώρησε σε πρωτοφανή μέτρα διάσωσης και στήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με ρεκόρ δανεισμού 130 δισ. ευρώ το 2020 και 240 δισ. ευρώ το 2021.

Για να μπορέσει το Βερολίνο να προβεί στον δανεισμό αυτόν, έπρεπε να χρησιμοποιήσει τη ρήτρα έκτακτης ανάγκης για να αναστείλει τα όρια του χρέους και τα οποία κατοχυρώνονται από το σύνταγμα, ενώ και ο προγραμματισμένος προϋπολογισμός του υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς για το επόμενο έτος προβλέπει την αναστολή αυτών των ορίων για τρίτο διαδοχικό έτος.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News