Business & Finance Τρίτη 8/06/2021, 11:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί οι Σουηδοί λατρεύουν τους φόρους τους

Γιατί οι Σουηδοί λατρεύουν τους φόρους τους

Είναι γνωστό ότι η Σουηδία έχει από τους υψηλότερους φόρους στον κόσμο. Αλλά σε αντίθεση με τους Έλληνες, τους Αμερικανούς, τους Γάλλους- και για να είμαστε ειλικρινείς- με τους περισσότερους πολίτες ανά τον κόσμο, οι Σουηδοί δεν διαμαρτύρονται καθόλου για τα φορολογικά βάρη. Μάλιστα αγαπούν τους φόρους τους, τους εκτιμούν ως μία δικλείδα ασφαλείας, ως κάτι που τους εγγυάται ένα υψηλό επίπεδο ζωής. Σε μεγάλο ποσοστό τα φορολογικά έσοδα κατευθύνονται στο σύστημα υγείας, στην παιδεία και στη στήριξη των εργαζόμενων γονιών. 

Οι ίδιοι περιγράφουν στο BBC τι σημαίνουν οι φόροι για τη ζωή τους. «Είναι χρήματα που σου επιστρέφονται. Όσο υψηλότεροι είναι τόσα περισσότερα σου επιστρέφονται σε παροχές» λέει ο Λούκας. «Δεν σκέφτομαι καν πόσους φόρους πληρώνω, γιατί απλά το σύστημα δουλεύει» λέει από την πλευρά της η Μάγια. 

Ο 32χρονος Περ, παντρεμμένος με δύο παιδιά, εξηγεί ακριβώς τι εννοούν οι παραπάνω: «Τι λαμβάνω από τους φόρους μου; Λοιπόν είχα 6 χρόνια πανεπιστημιακής εκπαίδευσης δωρεάν. Η σύζυγός μου και εγώ πήραμε γονική άδεια επί πληρωμή, 1,5 χρόνο ο καθένας και τώρα τα δύο παιδιά μας είναι σε ολοήμερο παιδικό σταθμό, ο οποίος μας στοιχίζει συνολικά μόλις 180 δολάρια τον μήνα».

Η σύζυγός του, Ίλντα, συμπληρώνει: «Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για το τι θα γίνει αν θα αρρωστήσουμε. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για ασφάλειες. Τα παιδιά μας είναι πολύ ήρεμα, γιατί και εμείς είμαστε ήρεμοι. Αισθανόμαστε πως έχουμε ένα δίχτυ ασφαλείας πίσω μας, αν συμβεί κάτι». 

Τώρα η συζήτηση στη Σουηδία είναι για το εάν θα πρέπει να απολαμβάνουν το λειτουργικό αυτό κοινωνικό κράτος και τις παροχές και οι μετανάστες. Όσοι έχουν εξασφαλίσει τον σουηδικό ΑΜΚΑ, το απολαμβάνουν πλήρως. Ωστόσο η εξασφάλισή του γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, αναφέρουν αναλυτές στο ρεπορτάζ. Η σουηδική κοινωνία καλείται να αποφασίσει ποια κριτήρια πρέπει να πληρούνται για την ένταξη στο σύστημα. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News