Business & Finance Δευτέρα 7/06/2021, 20:30
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτός που είχε πει ότι ο πληθωρισμός «πέθανε», τώρα τον βλέπει να «ζωντανεύει»

Αυτός που είχε πει ότι ο πληθωρισμός «πέθανε», τώρα τον βλέπει να «ζωντανεύει»

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες βλέπουν την αύξηση των τιμών καταναλωτή ως παροδικό φαινόμενο, ορισμένοι οικονομολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. 

Ενας εξ αυτών, ο Ρότζερ Μπουτλ, ιδρυτής της Capital Economics και συγγραφέας του βιβλίου «Το τέλος του πληθωρισμού: Επιβιώνοντας και Ευημερώντας στην Εποχή του Μηδέν», το οποίο έγραψε το 1996, μία περίοδο που πρέσβευε ότι οι δεκαετίες του επίμονα υψηλού πληθωρισμού έχουν φθάσει πλέον στο τέλος τους. 

Τώρα, ο οικονομολόγος αναφέρει ότι διανύουμε μια περίοδο ριζικών αλλαγών, όντας στο τέλος του κρυπτο-αποπληθωρισμού των τελευταίων ετών, χωρίς αυτό να συνεπάγεται την επιστροφή στα ποσοστά πληθωρισμού των δεκαετιών του 1970 και 1980. «Ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού έχει παρέλθει και οι κίνδυνοι έχουν μετατεθεί προς άλλη κατεύθυνση. Το πόσο ψηλά θα φθάσει ο πληθωρισμός και πόσο θα συνεχιστεί, αυτό είναι υπό συζήτηση. Ομως, θεωρώ ότι βρισκόμαστε μπροστά σε θάλασσα αλλαγών», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Παραθέτει δύο σημαντικά πεδία επενδύσεων που χρήζουν προσοχής στην παρούσα φάση, ο τομέας του περιβάλλοντος και πιο συγκεκριμένα της καθαρής κατανάλωσης και της ζήτησης, η οποία αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

Μέσα στο σημερινό περιβάλλον, ο Ρότζερ Μπουτλ θεωρεί ότι το πρόβλημα δεν είναι ο εφησυχασμός των οικονομολόγων, αλλά η τάση που έχουν να πιστεύουν ότι όλα θα τακτοποιηθούν. Για το λόγο αυτό, προτείνει την αύξηση των επιτοκίων σε μικρές δόσεις ώστε να υπάρξει επιστροφή σε φυσιολογικά επίπεδα χωρίς να υποχρεωθούν οι αρχές να προχωρήσουν σε αυξήσεις. Θεωρεί ότι εάν τα επιτόκια δεν αυξηθούν, είναι αρκετά πιθανή η περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού.

Ο οικονομολόγος αναφέρει ότι δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με τον πληθωρισμό της δεκαετίας του 1970, καθώς τότε πρώτον, υπήρχε ήδη μία υψηλή βάση πληθωρισμού και δεύτερον, ξέσπασαν αρκετά σοκ, δύο πετρελαϊκές κρίσεις. Επιπλέον, το υπόβαθρο της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής ήταν εξαιρετικά χαλαρό, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Ως εκ τούτου, θεωρεί περισσότερο επιτυχημένη τη σύγκριση με τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, δηλαδή λίγο πριν ξεσπάσει η πληθωριστική κρίση στα τέλη της δεκαετίας του 1960. “Παρότι θεωρούσαμε όμως ότι διανύαμε μια παρατεταμένη περίοδο αρκετά υψηλού πληθωρισμού, τελικά στο τέλος διαπιστώσαμε ότι δεν ίσχυε αυτό»

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News