Business & Finance Κυριακή 30/05/2021, 18:30
ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Γερμανία: Ανησυχεί για τη μεταρρύθμιση του ESM

Γερμανία: Ανησυχεί για τη μεταρρύθμιση του ESM

Η προγραμματισμένη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) συνιστά σοβαρούς κινδύνους για τον κρατικό προϋπολογισμό της Γερμανίας, όπως ανέφερε η ομοσπονδιακή ελεγκτική υπηρεσία σε εμπιστευτική της έκθεση, όπως μετέδωσε το ZDF. 

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν πέρυσι το Νοέμβριο να διευρύνουν τις δυνατότητες και τις αρμοδιότητες του μηχανισμού, προκειμένου να ενισχύσουν τις αντοχές της Ευρωζώνης, εν μέσω των ανησυχιών ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει αυξήσει τον κίνδυνο μελλοντικών οικονομικών προβλημάτων.

Οι αλλαγές θα επιτρέψουν στον ΕSM να δανείζει το ταμείο εκκαθάρισης τραπεζών της Ευρωζώνης για τη διευκόλυνση τη διαδικασίας εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών σε περίπτωση που, σε μία τραπεζική κρίση, το ταμείο στερέψει από δικά του κεφάλαια. 

Μία τέτοια εξέλιξη ενέχει ωστόσο τον κίνδυνο οι τραπεζικοί κίνδυνοι να επεκταθούν στα κρατικά ταμεία και για το λόγο αυτό, όπως επισημαίνεται στην έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας, εκφράζονται ανησυχίες ότι το γερμανικό κράτος θα κληθεί να πληρώσει σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης. 

Η επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου έχει καλέσει σε ακροαματική διαδικασία τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, την επικεφαλής του Ενιαίου Συμβουλίου Εκκαθάρισης Τραπεζών Ελκε Κένινγκ και την αντιπρόεδρο της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Κλαούντια Μπουχ. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
    

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News