Business & Finance Δευτέρα 30/11/2020, 15:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς ο κορωνοϊός τετραπλασίασε τις τιμές των πορτοκαλιών

Πώς ο κορωνοϊός τετραπλασίασε τις τιμές των πορτοκαλιών

Ένας από τους αναπάντεχους κερδισμένους της πανδημίας υπήρξε η αγορά των πορτοκαλιών, καθώς οι καταναλωτές έσπευσαν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους με βιταμίνη C. 

Οι αγρότες στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα περίμεναν, στις αρχές του 2020, να πουλήσουν τα πορτοκάλια τους στα 20 σεντς το κιλό, όμως οι τιμές σε κάποιες περιπτώσεις τετραπλασιάστηκαν, αφού η πανδημία προκάλεσε μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον την άνοιξη, αναφέρει το Bloomberg. 

Σήμερα, οι τιμές διαμορφώνονται κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, παρά το δεύτερο κύμα των κρουσμάτων. 

Όπως όλα δείχνουν, το κοινό έχει αρχίσει να συνηθίζει τον κορωνοϊό, επομένως το δεύτερο κύμα των κρουσμάτων και των lockdowns δεν συνοδεύτηκε από μία νέα αύξηση της ζήτησης για εσπεριδοειδή. «Ετοιμαζόμασταν για μία αύξηση η οποία στην πραγματικότητα δεν παρουσιάζεται», λέει στο Bloomberg ο Μάρκος Γκουάλ, διευθυντής της Bagu, μιας ισπανικής εταιρείας που παράγει πορτοκάλια και μανταρίνια. 

Η κατάσταση είναι παρόμοια και στην ελληνική αγορά, όπου οι τιμές για τη χειμερινή σοδειά των οργανικών πορτοκαλιών εκτιμώνται, σύμφωνα με το Bloomberg, στα 34-38 σεντς, έναντι 34 σεντς την προηγούμενη σεζόν. «Ο κόσμος δεν βρίσκεται στην ίδια κατάσταση πανικού που ήταν το Μάρτιο, επομένως δεν τρέχουμε να αδειάσουμε τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Επιπλέον, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια  και οι καφετέριες είναι σχεδόν κλειστά, λόγω των περιφερειακών lockdowns», είπε στο πρακτορείο ο Γιώργος  Στεργίου, διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΥΦΙΟΝ, η οποία παράγει, μεταξύ άλλων, βιολογικά πορτοκάλια. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News