Business & Finance Τετάρτη 28/04/2021, 10:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαουδική Αραβία: Σε διαπραγματεύσεις για πώληση μεριδίου της Aramco

Σαουδική Αραβία: Σε διαπραγματεύσεις για πώληση μεριδίου της Aramco

Σε διαπραγματεύσεις για την πώληση μεριδίου 1% του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco σε «κορυφαία παγκόσμια ενεργειακή επιχείρηση» βρίσκεται ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Η πιθανή πώληση του μεριδίου που ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον διάδοχο του θρόνου θα μπορούσε να φέρει στα κρατικά ταμεία περί τα 19 δισ. δολάρια, στη βάση της σημερινής αξίας της επιχείρησης. Παράλληλα το βασίλειο ευελπιστεί ότι με τον τρόπο αυτό θα εξαφαλίσει και νέους πελάτες για το αργό του, σε μία περίοδο κατά την οποία η ζήτηση πετρελαίου βρίσκεται υπό πίεση. 

«Δεν θέλω να δώσω κάποια υπόσχεση για οριστικοποίηση της συμφωνίας. Αλλά βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την εξαγορά μεριδίου 1% από μία από τις μεγαλύτερες ενεργειακές επιχειρήσεις στον κόσμο» είπε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. «Η συμφωνία αυτή θα ήταν πολύ σημαντική για την ενίσχυση των πωλήσεων της Aramco στη χώρα, όπου έχει την έδρα της η επιχείρηση αυτή» συμπλήρωσε. 

Σημειώνεται ότι η Κίνα είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος αγοραστής του σαουδαραβικού πετρελαίου. Σχεδόν το 30% των εξαγωγών πετρελαίου του βασιλείου κατευθύνεται στην ασιατική χώρα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.  

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News