Business & Finance Κυριακή 14/02/2021, 17:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κεφαλαιοποίηση των 5 μεγαλύτερων πετρελαϊκών μικρότερη από της Tesla

Η κεφαλαιοποίηση των 5 μεγαλύτερων πετρελαϊκών μικρότερη από της Tesla

Ο ενεργειακός κλάδος ήταν από εκείνους που δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα την προηγούμενη χρονιά εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, με τη βύθιση των τιμών του πετρελαίου στη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2020, να προκαλεί αλλεπάλληλα ρήγματα στην αγορά και τις πετρελαϊκές εταιρείες.  

Οι εταιρείες αναγκάσθηκαν να περιορίσουν σημαντικά την παραγωγή τους από τη στιγμή που η ζήτηση σχεδόν μηδενίσθηκε, ενώ παράλληλα τα σχέδια για επενδύσεις και ανάπτυξή τους, έμειναν κλειδωμένα στα συρτάρια των διευθυντικών τους στελεχών.

Το καθόλα αρνητικό αυτό μομέντουμ, αναπόφευκτα έκανε τους επενδυτές να γυρίσουν την πλάτη τους στις μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή τους αξία κατά την περυσινή χρονιά να συρρικνωθεί. Άλλωστε στη Wall Street  ενεργειακός κλάδος ήταν αυτός με τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των κυριοτέρων του δείκτη S&P 500, καταγράφοντας απώλειες 37% σε ετήσια βάση, όταν ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ολοκλήρωσε το 2020 ενισχυμένος κατά σχεδόν 15%. 

Η κεφαλαιοποίηση των 5 μεγαλύτερων πετρελαϊκών μικρότερη από της Tesla-1

Ενδεικτικό του πόσο ευρείας κλίμακας ήταν το πλήγμα, είναι το γεγονός ότι η συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση των πέντε μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών έφθασε στο σημείο να είναι μικρότερη από αυτή της αμερικανικής κατασκευάστριας αμιγώς ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, Tesla (της οποίας επίσης η χρηματιστηριακή αξία είναι μεγαλύτερη, από τη συνδυασμένη όλων των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών στον κόσμο). 

Μετά το κλείσιμο της Παρασκευής η συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση των Exxon Mobil, Chevron, Shell, Total και ΒΡ, ανερχόταν στα 725,41 δισ. δολάρια, όταν αυτή της Tesla βρίσκεται στα 783,36 δισ. δολάρια. 

Το 2020, η ExxonMobil, ήταν μια από τις μεγαλύτερες χαμένες στις χρηματιστηριακές αγορές. Η μετοχή της έκανε βουτιά 40% κατά τη διάρκεια του 2020, σύμφωνα με την S&P Global, εξαλείφοντας περί των 120 δισ. δολαρίων από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας για να περιορίσει τις απώλειες στα 68 δις. δολάρια στο τέλος της περυσινής χρονιάς. Στο υψηλότερο επίπεδό της το 2007, η κεφαλαιοποίηση της Exxon είχε φθάσει στα 525 δισ. δολάρια και τώρα έχει φθάσει στα 213,6 δισ. δολάρια. Αντίστοιχα της Chevron η κεφαλαιοποίηση μετά το κλείσιμο της Παρασκευής έχει διαμορφωθεί στα 178,1 δισ. δολάρια, της Shell στα 148,56 δισ. δολάρια, της Total στα 111,43 δισ. δολάρια και της ΒΡ στα 73,73 δισ. δολάρια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από ijoitusrahastot.org

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News