ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πανδημία «ξήλωσε» την ευρωπαϊκή ένδυση: Ανθεκτικό το made in China – Η εικόνα στην Ελλάδα

Η πανδημία «ξήλωσε» την ευρωπαϊκή ένδυση: Ανθεκτικό το made in China – Η εικόνα στην Ελλάδα

Τα κλειστά καταστήματα, εμπορικά κέντρα και τα ευρύτερα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού οδήγησαν σε πλήρη «ακινησία» το παγκόσμιο εμπόριο. Ο κλάδος της ένδυσης δεν γλίτωσε από το σαρωτικό πέρασμα της πανδημίας, ειδικά στην αγορά της Ευρώπης.

Οι εισαγωγές ειδών ένδυσης από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν βουτιά 14%  το 2020 σε σύγκριση με το 2019, βάζοντας απότομο φρένο στην ανοδική τάση της προηγούμενης δεκαετίας. Εξίσου αποθαρρυντική και η εικόνα στις ευρωπαϊκές εξαγωγές ρούχων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής(Eurostat), η Ε.Ε. εισήγαγε είδη ρουχισμού, συνολικής αξίας 69 δισ. ευρώ το 2020. Την προηγούμενη χρονιά και πριν από την έλευση της Covid-19, η συνολική αξία των ενδυμάτων που εισήγαγε η Ευρώπη είχε εκτοξευθεί στα 154 δισ. δολάρια, με σχεδόν το ήμισυ του ποσού(80 δισ. δολάρια) να προέρχεται από χώρες εκτός Ε.Ε. Στη διάρκεια της δεκαετίας 2010-2019 οι εισαγωγές ρουχισμού της Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 64%. Αντιστοίχως, οι ευρωπαϊκές χώρες εξήγαγαν ρουχισμό αξίας 115 δισ. ευρώ το 2019, με το μεγαλύτερο ποσοστό(69% επί του συνόλου ή 79 δισ. δολάρια) να κατευθύνεται προς άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Το 2020, η πανδημία «ξήλωσε» την αγορά ενδυμάτων, με τις εξαγωγές σε χώρες εκτός Ε.Ε. να μειώνονται στα 30 δισ. ευρώ.

Aπό ποιες χώρες εισάγουν οι Ευρωπαίοι

Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι τα περισσότερα εισαγόμενα ρούχα στην Ευρώπη προέρχονται από Κίνα(21 δισ. ευρώ ή το 30% των συνολικών ειδών ρουχισμού εκτός Ε.Ε.). Ακολουθεί το Μπαγκλαντές(12 δισ. ευρώ ή 18%), η Τουρκία(8 δισ. ευρώ ή 12%), Ηνωμένο Βασίλειο(4 δισ. ευρώ ή 6%), Ινδία και Βιετνάμ(εισαγωγές αξίας 3 δισ. ευρώ από κάθε χώρα ή 4%) και Καμπότζη(2 δισ. ευρώ ή ποσοστό 4%).

Η πανδημία «ξήλωσε» την ευρωπαϊκή ένδυση: Ανθεκτικό το made in China – Η εικόνα στην Ελλάδα-1

Γερμανία, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρούχων- Ιταλία ο «βασιλιάς» των εξαγωγών

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, κατέχει και τη μερίδα του λέοντος στην ευρωπαϊκή «πίτα» των εισαγωγών ρουχισμού, με τη συνολική αξία των γερμανικών εισαγωγών από χώρες εκτός Ε.Ε. να ανέρχονται σχεδόν στα 17 δισ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει το ένα-τέταρτο του ευρωπαϊκού συνόλου. Ακολουθεί η Ισπανία, εισάγοντας πέρυσι ρούχα αξίας 10 δισ. ευρώ ή 15% του ευρωπαϊκού συνόλου και η Γαλλία(σχεδόν δέκα δισ. ευρώ ποσοστό 14%).

Ως προς τις εξαγωγές, η Ιταλία εξήγαγε πέρυσι ρούχα συνολικής αξίας δέκα δισ. ευρώ προς χώρες εκτός Ε.Ε. ποσό που αντιπροσωπεύει το ένα-τρίτο των συνολικών ευρωπαϊκών εξαγωγών ρουχισμού. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ιταλία, εκτός από «πατρίδα» της μόδας και της φινέτσας, αποτελεί παράλληλα και τη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη της Ευρώπης στον κλάδο ένδυσης, ξεπερνώντας τη Γερμανία(εξαγωγές ύψους 5 δισ. ευρώ ή 17% του ευρωπαϊκού συνόλου), την Ισπανία(4 δισ. ευρώ ή 14%) και τη Γαλλία(σχεδόν 4 δισ. ευρώ ή 13%).

Η πανδημία «ξήλωσε» την ευρωπαϊκή ένδυση: Ανθεκτικό το made in China – Η εικόνα στην Ελλάδα-2

Το ελληνικό ρούχο και το υψηλό τίμημα της πανδημίας

O ελληνικός κλάδος ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας συγκαταλέγεται μεταξύ των κλάδων που υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα από τα μέτρα lockdown και τη μειωμένη δραστηριότητα λόγω πανδημίας. Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία του Συνδέσμου Πλεκτικής Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος(ΣΕΠΕΕ), οι ελληνικές επιχειρήσεις ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται 30% το 2020, των λιανικών πωλήσεων κατά 23% και των εξαγωγών κατά 18,8%.

Ειδικότερα για τις εξαγωγές, έπειτα από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές χρονιές (2016 – 2019), το 2020 σημείωσαν πτώση, με τη συνολική αξία να υποχωρεί στο 1,55 δισ. ευρώ από 1,91 δισ. ευρώ το 2019.

Αναλυτικά, οι εξαγωγές των ενδυμάτων υποχώρησαν στα 737 εκατ. ευρώ έναντι 918 εκατ. ευρώ το 2019 καταγράφοντας μείωση 19,7%. Παράλληλα μείωση καταγράφηκε και στις εισαγωγές της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας το 2020, με τη συνολική τους αξία να υποχωρεί στα 2,4 δισ. ευρώ έναντι 3 δισ. ευρώ το 2019, καταγράφοντας πτώση 19,7%. Οι εισαγωγές ενδυμάτων σημείωσαν την μεγαλύτερη πτώση κατά 22,8%.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News