Business & Finance Τρίτη 23/03/2021, 14:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μήνυση κατά του Facebook από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα 

Μήνυση κατά του Facebook από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα 

Μήνυση κατά του Facebook κατέθεσαν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) στη Γαλλία, όπου και βρίσκεται η έδρα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΜΚΟ. 

Στη μήνυση η οποία κατατέθηκε χθες Δευτέρα στο Παρίσι, οι RSF κατηγορούν το Facebook ότι επιτρέπει τον ευρείας κλίμακα πολλαπλασιασμό των αναρτήσεων που εμπεριέχουν ρητορική μίσους -ιδιαιτέρως κατά δημοσιογράφων-, αλλά και την διαρροή παραπληροφόρησης, παρά τις δεσμεύσεις του  ότι θα παρέχει ένα ασφαλές διαδικτυακό περιβάλλον. 

Όπως υποστηρίζουν οι RSF στην ανακοίνωσή τους, μια δίκη κατά του Facebook στη Γαλλία, ανοίγει το δρόμο για να κινητοποιήσει την κοινή γνώμη σε όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί σε παρόμοια κίνηση και σε άλλες χώρες. 

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η μήνυση αφορά τα παραρτήματα του Facebook σε Γαλλία και Ιρλανδία και βασίζεται στον καταναλωτικό κώδικα δεοντολογίας, βάσει του οποίου στις εταιρείες οι οποίες εφαρμόζουν παραπλανητικές πολιτικές, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως και 10% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους. 

«Χρησιμοποιώντας τις αναλύσεις από ειδικούς, προσωπικές καταθέσεις και δηλώσεις από πρώην εργαζόμενους στο Facebook, η μήνυση των RSF υποδεικνύει ότι το μέσο κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπει την παραπληροφόρηση και τη ρητορική μίσους να ακμάζει στο δίκτυό του, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς που αναφέρει στους όρους χρήσης και στις καταχωρήσεις», αναφέρεται στη μήνυση.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News