Life & Arts Δευτέρα 22/02/2021, 20:40
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΟΛΟΣΣΟΙ

H Microsoft σε κοινό μέτωπο με τους Ευρωπαίους εκδότες κατά Google και Facebook

H Microsoft σε κοινό μέτωπο με τους Ευρωπαίους εκδότες κατά Google και Facebook

Σε ενιαίο μέτωπο με τους Ευρωπαίους εκδότες συνασπίζεται η Microsoft κατά των Google και Facebook, προχωρώντας στη δημιουργία ενός αυστραλιανού τύπου συστήματος δεσμευτικής διαιτησίας για την Ε.Ε. που θα αναγκάσει τους μεγάλους τεχνολογικούς ομίλους να συνάπτουν συμφωνίες αδειοδότησης και κατά συνέπεια να πληρώνουν για το ειδησεογραφικό περιεχόμενο που φιλοξενούν.

Πρόκειται για την πιο τολμηρή κίνηση που έχει κάνει μέχρι τώρα η Microsoft να ευθυγραμμιστεί με τον Τύπο, με απώτερο στόχο να επωφεληθεί των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ανταγωνιστές της της Silicon Valley και να προωθήσει τη δική της μηχανή αναζήτησης Bing ως μία εναλλακτική λύση για τις ειδήσεις.

Τώρα, η Microsoft θα συνεργαστεί με τέσσερα κορυφαία λόμπι από τον ευρωπαϊκό χώρο των μίντια με σκοπό την εξεύρεση μίας νόμιμης λύσης που θα υποχρεώνει τους κυρίαρχους τεχνολογικούς ομίλους να πληρώνουν για την χρήση ειδησεογραφικού περιεχομένου.

Στην άτυπη αυτή συμμαχία, η οποία θα προτείνει το σχέδιο αυτό να ενσωματωθεί στην επικείμενη νομοθεσία της Ε.Ε. για τους μεγάλους τεχνολογικούς ομίλους, συμμετέχουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εκδοτών, η News Media Europe και οι ενώσεις των Ευρωπαϊκών περιοριδικών και εκδοτών εφημερίδων.

Η Microsoft και οι εκδότες ανακοίνωσαν ότι θα δημιουργήσουν μία μορφή δεσμευτικής διαιτησίας μελετώντας ενδελεχώς το μοντέλο που ανέπτυξε η Αυστραλία, το οποίο υποχρέωσε τη Google να υπογράψει μία σειρά συμφωνιών για την άδεια χρήσης ειδησεογραφικού περιεχομένου και το Facebook να σταματήσει να φιλοξενεί ειδήσεις στις υπηρεσίες του στην Αυστραλία.

Νομοθεσία στα πρότυπα της Αυστραλίας ετοιμάζει και ο Καναδάς, ενώ Ε.Ε. και Βρετανία εξετάζουν να εισαγάγουν στοιχεία του αυστραλιανού συστήματος στις νομοθεσίες τους. Βεβαίως, ακόμη δεν είναι σαφές εάν η στροφή αυτή των διαμορφωτών πολιτικής έχει να κάνει από την απόφαση του Facebook να μποϋκοτάρει τις ειδήσεις στην Αυστραλία.

Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. βρίσκονται στη διαδικασία αλλαγής της νομοθεσίας για την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, η οποία θα ισχυροποιήσει το επιχείρημα των εκδοτών να ζητούν αποζημίωση για την χρήση ειδήσεων από τη Google. Ωστόσο, εκπρόσωποι του εκδοτικού χώρου και ορισμένοι Ευρωβουλευτές ανησυχούν ότι οι νέες προβλέψεις δεν συμπεριλαμβάνουν κάποιο σύστημα διαιτησίας για την επίλυση των διαφορών και αυτό θα καταστήσει πολύ εύκολο για τους μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς να υπεκφεύγουν των ευθυνών τους.

Η Goolge κατέληξε πρόσφατα σε συμφωνία για την άδεια χρήσης ειδήσεων με Γάλλους εκδότες, όμως τα ποσά που θα καταβάλουν είναι πολύ μικρότερα από τα αντίστοιχα που συμφώνησε με τους Αυστραλιανούς εκδότες. Ο Φερνάντο ντε Γιάρζα, πρόεδρος της News Media Europe, ανέφερε ότι “η εμπειρία της Γαλλίας και της Αυστραλίας έχει δείξει ότι υπάρχει σαφής ανάγκη για ένα δεσμευτικό εργαλείο”. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News