Business & Finance Παρασκευή 12/03/2021, 20:34
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Δέσμευση για συνέχιση των μέτρων στήριξης το 2021 και το 2022

Eurogroup: Δέσμευση για συνέχιση των μέτρων στήριξης το 2021 και το 2022

Τη δέσμευση ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την οικονομία με δημόσιο χρήμα εφέτος και το επόμενο έτος θα δώσουν τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με προσχέδιο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters. 

To Eurogroup θα δεσμευθεί στη συνεδρίαση της Δευτέρας ότι η στήριξη, που ανέρχεται μέχρι στιγμής στο 8% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης σε εθνικά δημοσιονομικά μέτρα και στο 19% του ΑΕΠ σε μέτρα ρευστότητας ή σε άνω των 3 τρισ.ευρώ συνολικά, θα παραμείνει ως έχει προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση. 

«Το Eurogroup θα διατηρήσει την υποστηρικτική στάση του στην Ευρωζώνη το 2021 και το 2022, λαμβάνοντας υποψη και τα δημοσιονομικά μέτρα που απορρέουν από το Ταμείο Ανάκαμψης», αναφέρεται στο προσχέδιο.

«Σε δεύτερο στάδιο, όταν οι συνθήκες βελτιωθούν και οι περιορισμοί αρθούν, τα δημοσιονομικά μέτρα θα πρέπει να αποσυρθουν σταδιακά με στοχευμένες κινήσεις, ούτως ώστε να υπάρξει μία ανθεκτική και βιώσιμη ανάκαμψη. Οι βιώσιμες αλλά ευάλωτες επιχειρήσεις θα πρέπει να βοηθηθούν προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα ρευστότητας, να επαναλειτουργήσουν και να προσαρμόσουν τα επιχειρησιακά μοντέλας τους», αναφέρεται επίσης στο προσχέδιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. 

Η Κομισιόν προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,8% για εφέτος και το επόμενο έτος, όμως το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί πάνω από το 100% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Στην Ελλάδα κυμαίνεται στο 200% του ΑΕΠ και στην Ιταλία στο 160%. 

Ωστόσο, οι υπουργοί αναφέρουν ότι θα καταπιαστούν με το χρέος όταν θα έρθει η κατάλληλη στιγμή.   

«Οταν η ανάκαμψη σταθεροποιηθεί, τότε οι χώρες μέλη του ευρώ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και τα αυξημένα επίπεδα δημοσίου χρέους εφαρμόζοντας βιώσιμες μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές στρατηγικές», σύμφωνα με το προσχέδιο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 
   
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News