Business & Finance Πέμπτη 11/03/2021, 22:45
GIG ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ισπανία, η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που θα κάνει νόμο για τους εργαζομένους της gig οικονομίας

Η Ισπανία, η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που θα κάνει νόμο για τους εργαζομένους της gig οικονομίας

Η Ισπανία θα αποτελέσει την πρώτη χώρα της Ε.Ε. που θα δώσει στους εργαζομένους της gig οικονομίας το δικαίωμα συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ακολουθώντας τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά και τα ισχυρά μηνύματα που στέλνει η Κομισιόν ότι σχεδιάζει να νομοθετήσει την αύξηση των δικαιωμάτων αυτής της κατηγορίας των εργαζομένων. 

Η ισπανική κυβέρνηση των Σοσιαλιστών ανακοίνωσε σήμερα ότι σκοπεύει να εισαγάγει νομοθετικό διάταγμα το οποίο θα προσδίδει καθεστώς εργαζομένου σε όσους απασχολούνται στη gig οικονομία, σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις. «Θα είμαστε η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που θα προχωρήσουμε σε σχετικό νόμο», ανέφερε η Ισπανίδα υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαζ, σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι αυτοί θα έχουν όλα τα δικαιώματα και την κοινωνική προστασία που στερούνται αυτή τη στιγμή. Η ίδια ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα συμπεριλαμβάνει προβλέψεις που θα απαγορεύουν την επιβολή κυρώσεων στους εργαζομένους αυτούς με βάση την προκατηλημένη αξιολόγηση της απόδοσής τους ή επειδή έκαναν απεργία. 

Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες αντιδράσεις, με κάποιους εργαζομένους της gig οικονομίας να αναφέρουν ότι κανένας δεν τους έχει προσεγγίσει εν όψει αυτών των νομοθετικών πράξεων, καθότι η λύση θα πρέπει να βρεθεί από κοινού. Επίσης, εταιρείες όπως η Uber υποστηρίζουν ότι πολλοί εργαζόμενοι, ακόμη και τα τρία-τέταρτα των 30.000 ατόμων που απασχολούνται σε delivery στην Ισπανία θα κινδυνεύσουν να χάσουν τη θέση εργασίας τους λόγω της νομοθεσίας. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα μήνα, το ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας απεφάνθη ότι όσοι απασχολούνται στην υπηρεσία Uber είναι κανονικοί εργαζόμενοι και όχι αυτοαπασχολούμενοι. Αντίστοιχα, το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας απεφάνθη πέρησι το Σεπτέμβριο ότι οι εργαζόμενοι της Glovo δεν είναι επίσης αυτοαπασχολούμενοι. Υπάρχουν σχετικές αποφάσεις και σε Ιταλία, Ολλανδία, Γαλλία και Βέλγιο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News