Business & Finance Κυριακή 7/03/2021, 14:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πόλη που ξαναχτίστηκε μετά το τσουνάμι και τώρα ψάχνει κατοίκους

Η πόλη που ξαναχτίστηκε μετά το τσουνάμι και τώρα ψάχνει κατοίκους

Δέκα χρόνια ύστερα από τον ισχυρότατο σεισμό και το τσουνάμι που σάρωσε την πόλη Ρικουζεντάκα της Ιαπωνίας, η ανοικοδόμησή της έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Το νέο επταόροφο κτίριο, που θα στεγάσει το δημαρχείο, ετοιμάζεται να ανοίξει, ενώ ένα ψηλό φράγμα προστατεύει τις ακτές.

Παρόλα αυτά το μέλλον της πόλης παραμένει θολό, καθώς περισσότεροι από 1.700 άνθρωποι ή το 7% του πληθυσμού χάθηκαν στην προ δεκαετίας καταστροφή και χιλιάδες ακόμη την εγκατέλειψαν για τα καλά. Σήμερα κατοικούν στην πόλη 18.601 άνθρωποι, με τον αριθμό να είναι μειωμένος κατά 25% σε σχέση με πριν από μία δεκαετία. Εάν συνεχιστεί η μείωσή του με τους ίδιους ρυθμούς, ο πληθυσμός της πόλης θα έχει μειωθεί στο μισό έως το 2060. Έως το 2040 υπολογίζεται ότι περισσότεροι από το 50% των κατοίκων θα είναι ηλικίας άνω των 65 ετών. 

Η κυβέρνηση προωθεί μία σειρά κινήτρων για την προσέλκυση επιχειρήσεων και την επιστροφή νέων στην πόλη, αφού όλοι αναγνωρίζουν πως δεν μπορεί να επιβιώσει διαφορετικά. Κάποιοι νέοι αρχίζουν να επιστρέφουν δειλά- δειλά. Μεταξύ αυτών και ο 24χρονος Ρινοσούκε Γιοσίντα. Εργάζεται στα χωράφια του παππού του, καλλιεργώντας λαχανικά. Για τους περισσότερους συνομήλικούς του αυτό δεν είναι αρκετό. Για αυτό και έχουν αναζητήσει την τύχη τους στο Τόκιο και άλλες πόλεις. 

Πηγή: Wall Street Journal 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News