Business & Finance Σάββατο 6/03/2021, 22:51
ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Η Βρετανία κλείνει φορολογικά «παραθυράκια» που ευνοούσαν τις τεχνολογικές

Η Βρετανία κλείνει φορολογικά «παραθυράκια» που ευνοούσαν τις τεχνολογικές

Μία πρόβλεψη με «μικρά γράμματα» στον προϋπολογισμό που παρουσίασε αυτή την εβδoμάδα ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για αύξηση της φορολογίας για τις πολυεθνικές τεχνολογικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία. 

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο του Σούνακ ακυρώνει ένα νόμο που έδιδε τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους σε χώρες μέλη της Ε.Ε. να επωφελούνται από ένα «παραθυράκι» φορολογικών απαλλαγών από τόκους και πληρωμών δικαιωμάτων μεταξύ συνδεδεμένων εταιρειών. Ενώ ο αντίκτυπος είναι μικρός, εν δυνάμει απομακρύνει ένα εμπόδιο σε μελλοντικές αλλαγές που θα μπορούσαν να έχουν ως στόχο τα φορολογικά καθεστώτα τα οποία χρησιμοποιούν οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως αναφέρουν ειδικοί σε θέματα τεχνολογίας. 

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, αν και μικρό, που θα μπορούσε να βοηθήσει τη Βρετανία να βάλει τέλος στην αποφυγή φόρων που επιτυγχάνεται μέσω μεταφοράς των κερδών σε χώρες που χαίρουν ευνοϊκών φορολογικών καθεστώτων», αναφέρει ο Πολ Μοναγκχαν, διευθύνων σύμβουλος της Fair Tax Mark. 

Mεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως Apple και Google της Alphabet, χρησιμοποιούν αυτού του είδους τις πληρωμές δικαιωμάτων για να εξασφαλίζουν χαμηλότερη φορολόγηση, σύμφωνα με έκθεση από το βρετανικό think tank TaxWatch.   

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε τη ρύθμιση αυτή μία «μετά Brexit τεχνική αλλαγή» που ήταν αναγκαία για να μπορέσει το Λονδίνο να εμποδίζει εταιρείες της Ε.Ε. να χαίρουν πιο ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις σε άλλες περιοχές του πλανήτη. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, η αλλαγή αυτή θα αποφέρει στη Βρετανία μόνο 10 εκατ.στερλίνες (13,8 εκατ.δολάρια) ετησίως τα επόμενα έτη.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News