Business & Finance Παρασκευή 6/11/2020, 16:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Scope: Απειλή για την αξιολόγηση των ΗΠΑ η πολιτική πόλωση

Scope: Απειλή για την αξιολόγηση των ΗΠΑ η πολιτική πόλωση

Βαρίδι για την πιστοληπτική αξιολόγηση των Ηνωμένων Πολιτειών απειλεί να αποδειχθεί το θρίλερ με το αποτέλεσμα των εκλογών, προειδοποιεί σε σημερινή ανάλυσή της η Scope. Με τις δικαστικές διαμάχες για τα αποτελέσματα στις διαφιλονικούμενες πολιτείες να έχουν ήδη ξεκινήσει, ο πιστοληπτικός οίκος προειδοποιεί ότι θα ήταν αρνητικό για την αξιολόγηση των ΗΠΑ εάν μια ενδεχόμενη απόφαση για το εκλογικό αποτέλεσμα δεν γίνει αποδεκτή στο στρατόπεδο του ηττημένου. «Αυτό θα ενέτεινε την πολιτική πόλωση στη χώρα και θα αποτελούσε μία δομική πρόκληση στην αξιοπιστία των δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών της», αναφέρει χαρακτηριστικά η Scope. 

Κατά τα άλλα, οι αναλυτές του οίκου προειδοποιούν ότι οι πολιτικές που θα ακολουθήσει η επόμενη αμερικανική κυβέρνηση και η ικανότητά της να τις εφαρμόσει με το Κογκρέσο –όπως όλα δείχνουν- μοιρασμένο μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, θα επηρεάσουν μεσοπρόθεσμα την αξιολόγηση. Και αυτό γιατί πρώτον, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας επιδεινώνονται και δεύτερον, το δημόσιο χρέος είναι υψηλό και αυξάνεται. 

«Η αποτυχία της κυβέρνησης να περάσει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, λόγω των διαφωνιών μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για το σχεδιασμό και τους ωφελημένους του  πακέτου, υπογραμμίζει πώς η πολιτική πόλωση εμποδίζει τη λήψη αποτελεσματικών μακροοικονομικών μέτρων πολιτικής, παρά την έκτακτη ανάγκη που δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού», εξηγεί η Scope. 

Καθώς όλα δείχνουν ότι το Κογκρέσο θα είναι μοιρασμένο, μία προεδρία Μπάιντεν αναμένεται να συναντήσει αντιστάσεις στην εφαρμογή του επόμενου πακέτου δημοσιονομικών μέτρων, με αποτέλεσμα η επίδρασή του στην οικονομία να περιοριστεί, προβλέπει ο οίκος. 

Μακροπρόθεσμα, η όλο και μικρότερη ικανότητα των δύο κομμάτων για πολιτικό συμβιβασμό εγείρει αμφιβολίες για την ικανότητα των ΗΠΑ να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν μία στρατηγική δημοσιονομικής προσαρμογής, όταν η οικονομία θα επιστρέψει στην πλήρη δυναμική της. 

Σημειώνεται ότι η Scope αξιολογεί τις ΗΠΑ με ΑΑ και σταθερές προοπτικές.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News