Business & Finance Παρασκευή 12/02/2021, 22:15
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Δυναμικό ξεκίνημα για τις IPOs της Ευρώπης

Δυναμικό ξεκίνημα για τις IPOs της Ευρώπης

Το καλύτερο ξεκίνημα από το 2015 είχε η αγορά αρχικών δημόσιων εγγραφών (IPOs) της Ευρώπης καθώς πληθώρα επιχειρήσεων από τον χώρο της τεχνολογίας και του ηλεκτρικού εμπορίου έσπευσαν να κάνουν το ντεμπούτο τους στο χρηματιστήριο, με τα παρατεταμένα lockdowns να αυξάνουν την όρεξη των επενδυτών για ψηφιακές εταιρείες.

Από τις αρχές του έτους έως σήμερα, οι επιχειρήσεις που εισήχθησαν σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συμπεριλαμβανομένου και του Λονδίνου, πώλησαν μετοχές τους αξίας 8,4 δισ.ευρώ μέσω 16 συμφωνιών, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό και για το μεγαλύτερο αριθμό IPOs για τη συγκεκριμένη περίοδο από το 2015. Αποτελούν επίσης τα δεύτερα υψηλότερα νούμερα από το 1998, όταν άρχισαν να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία.

Περίπου το 70% των μετοχών που πωλήθηκαν ανήκει σε εταιρείες που ωφελήθηκαν τα μέγιστα από τη στροφή σε online δραστηριότητες στη διάρκεια της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας καρτών Moonping και της εταιρείας μεταφοράς δεμάτων InPost. «Eίδαμε να συμβαίνουν τεκτονικές αλλαγές στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου, ως αποτέλεσμα της πανδημίας, αλλαγές που θα γίνονταν σε πέντε χρόνια έγιναν μέσα σε μόλις πέντε μήνες», αναφέρει ο Τζέιμς Φλέμινγκ, επικεφαλής των αγορών μετοχικού κεφαλαίου στη Citigroup σε δηλώσεις του στους FT. Ως εκ τούτου, εξηγεί, υπήρξε μία σημαντική επαναξιολόγηση των αποτιμήσεων των επιχειρήσεων του τεχνολογικού τομέα.

Η μεγάλη αύξηση των IPOs καταδεικνύει πώς κάποιες εταιρείες έσπευσαν να επωφεληθούν από την αυξημένη ζήτηση των επενδυτών και το ράλι στις αγορές μετοχών. Σε μεγάλη άνοδο και οι IPOs στις ΗΠΑ, οι οποίες έφθασαν την αξία των 22,6 δισ.δολαρίων την ίδια περίοδο.  

Το Λονδίνο διατήρησε το στέμμα του στις IPOs, με τέσσερις εταιρείες να εισάγονται στην κύρια χρηματιστηριακή αγορά και δύο στην Aim. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News