Business & Finance Δευτέρα 10/06/2024, 07:25
ΛΙΤΟΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΙ

Τρία κλειδιά για να νιώσετε οικονομική ασφάλεια – Από ένα ζευγάρι εκατομμυριούχων

Τρία κλειδιά για να νιώσετε οικονομική ασφάλεια – Από ένα ζευγάρι εκατομμυριούχων

Τι κι αν έφτασαν να γίνουν εκατομμυριούχοι, το ζεύγος Jonathan και η Jacqueline Sanchez χρειάστηκε χρόνο για να νιώσει οικονομικά ασφαλές και να μη νιώθει ενοχές για τα χρήματα που ξόδευε.

Ιδιαίτερα ο Jonathan, εξηγεί ότι το να μεγαλώσει μέσα σε μια λιτή, μονογονεϊκή οικογένεια και μη έχοντας χρήματα, του δημιούργησε τη λεγόμενη «νοοτροπία της έλλειψης». 

«Χρειάστηκε λίγος χρόνος για να συνειδητοποιήσω ότι είχαμε χρήματα αποταμιευμένα και άλλα που έρχονταν και να αισθανθώ άνετα λέγοντας είμαστε εντάξει», εξομολογείται.

Ποιοι είναι και πόσα βγάζουν

cnbc

Ο Jonathan και η Jacqueline ηλικίας 40 και 41 ετών αντίστοιχα, είναι οι συνιδρυτές της επιχείρησης χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού Parent Portfolio, την οποία η Jacqueline διευθύνει τώρα με πλήρη απασχόληση, αφού εγκατέλειψε την καριέρα της ως φαρμακοποιού.

Ο Jonathan συμβάλλει στην επιχείρηση, ενώ εξακολουθεί να εργάζεται στην καθημερινή του εργασία ως μηχανικός λογισμικού. Παράλληλα είναι επικεφαλής των επενδύσεων σε ακίνητα του ζευγαριού. 

Η Jacqueline διαχειρίζεται τα οικογενειακά βιβλία. 

Το 2021 η περιουσία τους αποτιμήθηκε σε καθαρή αξία άνω του 1 εκατ. δολαρίων μέσω αποταμιεύσεων, επενδύσεων και μετοχών ακινήτων.

Τα  εισοδήματά τους είναι υψηλά, αλλά προκειμένου να ζουν και να ξοδεύουν άνετα, έχουν να μοιραστούν κάποιες συμβουλές.

Για την οικονομική τους ασφάλεια εξηγούν ότι ακολουθούν τρία κλειδιά:

1. Ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης

Ο Jonathan αντλεί ένα τεράστιο αίσθημα ασφάλειας από τη γνώση ότι η σύζυγός του έχει τον προϋπολογισμό υπό έλεγχο. 

«Κρατάει όλα τα βιβλία και έχει κάνει πολύ καλή δουλειά έχοντας αυτούς τους ‘κουβάδες’ με τα χρήματα», λέει, προσθέτοντας «αν συμβεί ο,τιδήποτε, είμαστε πραγματικά εντάξει».

Αλλά για πόσο καιρό; «Έχουμε αποθέματα μετρητών που, αν αναπροσαρμόζαμε τους προϋπολογισμούς μας και σφίγγαμε λίγο τα ζωνάρια, θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε 18 έως 24 μήνες με αυτά που έχουμε στις αποταμιεύσεις μας, αν συνέβαινε κάτι καταστροφικό», λέει η Jacqueline.

Αυτό είναι κάτι παραπάνω από τα έξοδα τριών έως έξι μηνών που συνιστούν πολλοί ειδικοί των οικονομικών. Αλλά, το σημαντικότερο, περιλαμβάνει μια προειδοποίηση που πολλοί αποταμιευτές παραβλέπουν:

Όταν δημιουργείτε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης, δεν χρειάζεται απαραίτητα να σκέφτεστε πώς φαίνονται τα έξοδα διαβίωσης ενός μήνα αυτή τη στιγμή. Αντίθετα, σκεφτείτε πώς θα ζούσατε σε περίπτωση πραγματικής οικονομικής έκτακτης ανάγκης.

«Αν χάσετε τη δουλειά σας, θα κάνατε κάποιες αλλαγές. Πιθανότατα θα ξεφορτωνόσασταν τις συνδρομές σας, για παράδειγμα», είχε δηλώσει παλαιότερα στο cnbc η Christine Benz, διευθύντρια προσωπικών οικονομικών και συνταξιοδοτικού σχεδιασμού στη Morningstar. 

«Σκεφτείτε το ελάχιστο που θα χρειαζόσασταν για να τα βγάλετε πέρα», τονίζει.

2. Διαφοροποιημένες πηγές εισοδήματος

Στον κόσμο των επενδύσεων, οι σύμβουλοι συνιστούν γενικά να διασπείρετε τα χρήματα στο χαρτοφυλάκιό σας σε ένα ευρύ φάσμα περιουσιακών στοιχείων. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλετε στον μετριασμό του κινδύνου ότι μια μεγάλη απώλεια σε μια συγκεκριμένη επένδυση θα μπορούσε να εκτροχιάσει τα σχέδιά σας.

Η ίδια έννοια ισχύει και για τις πηγές εισοδήματος. Εάν ο μισθός σας στο τέλος του μήνα αντιπροσωπεύει κάθε ευρώ που εισπράττετε, η απώλεια εργασίας αποτελεί 100% απώλεια εισοδήματος. Αλλά για τους Sanchez, αν ο Jonathan έχανε την καθημερινή του δουλειά, το ζευγάρι θα μπορούσε να υπολογίζει στα έσοδα από τα τρία ακίνητα που νοικιάζει και τα χρήματα που βγάζει από την επιχείρηση χρηματοοικονομικής καθοδήγησης.

Η ύπαρξη διαφοροποιημένων πηγών εισοδήματος επιτρέπει στο ζευγάρι να αισθάνεται οικονομικά ασφαλές, ακόμη και όταν περνάει τα συνήθη σκαμπανεβάσματα της έναρξης και ανάπτυξης μιας διαδικτυακής επιχείρησης.

Είναι ένα σημαντικό συναίσθημα, ειδικά αν η επιχείρησή σας υπόκειται στους αδιαφανείς αλγόριθμους των μηχανών αναζήτησης στο διαδίκτυο, όπως λέει η Jacqueline. «Αν μπορείτε να το αντιμετωπίσετε, τότε μπορείτε να είστε ασφαλείς», συμβουλεύει.

Με άλλα λόγια, οι Sanchez μπορούν να ξεκινήσουν νέα εγχειρήματα με τη γνώση ότι έχουν τη δυνατότητα να βασίζονται σε άλλες πηγές εσόδων αν χρειαστεί. «Η ενασχόληση με τα ακίνητα, το άνοιγμα αυτών των επιχειρήσεων, η πραγματοποίηση μεγάλων αλλαγών στη ζωή ήταν πολύ υπολογισμένες», λέει η Jacqueline, προσθέτοντας «έχουμε σχέδιο Β και σχέδιο Γ για κάθε περίπτωση».

3. Δεξιότητες και λιτότητα

Ένα από αυτά τα σχέδια περιλαμβάνει την επιστροφή στη δουλειά της Jacqueline, η οποία ουσιαστικά υπέστη μείωση μισθού για να διευθύνει τον ιστότοπο ως πλήρη απασχόληση.

«Εξακολουθούμε να έχουμε τις δεξιότητες που μάθαμε στο κολέγιο. Πήγα στη σχολή φαρμακευτικής. Εξακολουθώ να διατηρώ ενεργή την άδειά μου» λέει η Jacqueline. «Και για μένα, αυτό είναι ένα είδος ‘μαξιλαριού’ ασφαλείας. Μπορώ πάντα να επιστρέψω στο εργατικό δυναμικό αν προκύψει ανάγκη», συμπληρώνει.

Λιτοί εκατομμυριούχοι

Εντωμεταξύ, το ζευγάρι διατηρεί έναν λιτό τρόπο ζωής και ζει αρκετά κάτω από τις δυνατότητές του σε μια προσιτή περιοχή, στην Ομάχα της Νεμπράσκα.

Ο Jonathan λέει ότι δεν ξοδεύει ποτέ σε fast fashion ή νέα, μοντέρνα ρούχα, επιλέγοντας αντ’ αυτού να διατηρεί μια απλή γκαρνταρόμπα που φροντίζει. Η Jacqueline λέει ότι έχει ακόμα ρούχα που φορούσε στο λύκειο.

«Αν έρθετε στο σπίτι μας, θα δείτε έπιπλα με τα οποία μεγάλωσα στην Καλιφόρνια», αναφέρει η Jacqueline. «Απλά φροντίσαμε τα πράγματα. Δεν είμαστε σπάταλοι. Υπό αυτή την έννοια, η λιτότητα ως τρόπος ζωής είναι πολύ κοντά σε εμάς», δηλώνει χαρακτηριστικά.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τέλος η «οικονομία YOLO», έρχεται το «yo, no» – Τι σημαίνει

Είστε οικονόμος ή απλά τσιγκούνης; Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά

O δισεκατομμυριούχος που πουλούσε Ρενουάρ και τζιτζιμπίρες – Πώς κατέληξε στη φυλακή

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News