Business & Finance Τετάρτη 5/06/2024, 12:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Σε υψηλό έτους ο σύνθετος δείκτης PMI

Ευρωζώνη: Σε υψηλό έτους ο σύνθετος δείκτης PMI

Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη αναθεωρήθηκε ελαφρώς χαμηλότερα για τον Μάιο, σύμφωνα με τις τελικές εκτιμήσεις του σύνθετου δείκτη διευθυντών αγορών (PMI) της περιοχής από την S&P Global και την Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου (HCOB).

Παρ’ όλα αυτά, τα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθεί να επεκτείνεται με τον ταχύτερο ρυθμό του τελευταίου έτους, καθώς ο πληθωρισμός συνέχισε να αποκλιμακώνεται.

Συγκεκριμένα, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HCOB για την Ευρωζώνη, που καταρτίζεται από την S&P Global και θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, αυξήθηκε στο 52,2 τον Μάιο από το 51,7 του Απριλίου, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2023.

Αν και ήταν λίγο χαμηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση για 52,3, παρέμεινε πάνω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες υποχώρησε ελαφρώς στις 53,2 μονάδες τον Μάιο από το υψηλό 11 μηνών του προηγούμενου μήνα στις 53,3 μονάδες τον Απρίλιο. Ωστόσο, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα μόνο για τον κλάδο της μεταποίησης έδειξαν βελτίωση του κλάδου, με τον δείκτη PMI να σκαρφαλώνει στις 47,3 μονάδες τον Μάιο από 45,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: Σημάδια ανάκαμψης για τη μεταποίηση τον Μάιο

PMI: Βελτίωση της ελληνικής μεταποίησης τον Μάιο αλλά χαμηλότερη η παραγωγή

H Ευρώπη ανακτά τις δυνάμεις της: Σε υψηλό έτους η επιχειρηματική δραστηριότητα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News