Business & Finance Τρίτη 30/04/2024, 12:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Ανέκαμψε η Ευρωζώνη – Ανάπτυξη 0,3% το α’ τρίμηνο

Eurostat: Ανέκαμψε η Ευρωζώνη – Ανάπτυξη 0,3% το α’ τρίμηνο

Σε αναπτυξιακή τροχιά επανήλθε η οικονομία της Ευρωζώνης, αφότου απέφυγε «παρά τρίχα» την τεχνική ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το ΑΕΠ του μπλοκ το α’ τρίμηνο του 2024 διαμορφώθηκε στο 0,3% σε τριμηνιαία βάση. Το δ’ τρίμηνο του 2023 η οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 0,1%.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,4% από 0,1% το δ΄τρίμηνο του 2023

Παρότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει επιδείξει απροσδόκητη ανθεκτικότητα απέναντι στις κρίσεις, αλλά και στα υψηλότατα επιτόκια δανεισμού, εξακολουθούν να υπάρχουν σημάδια αδυναμίας στην καταναλωτική ζήτηση και στις επενδύσεις. Επίσης, σαν «βαρίδι» λειτουργεί η γερμανική οικονομία, η οποία εμφανίζει εδώ και μήνες μελανά σημεία στον τομέα της μεταποίησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το γερμανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση έπειτα από συρρίκνωση 0,5% στο τέλος του 2023. Σε ετησιοποιημένη βάση, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2%, μετά από δύο συναπτά τρίμηνα συρρίκνωσης.

Δεδομένης της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και της σταθεροποίησης σε χαμηλότερα επίπεδα, οι προοπτικές του μπλοκ φαίνεται να βελτιώνονται. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με διαφορετική έκθεση της Eurostat, που επίσης δημοσιεύθηκε σήμερα, ο πληθωρισμός στο μπλοκ παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,4%. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρώπη: Τα χρέη αυξάνονται και πάλι – Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να μειωθούν

Deutsche Bank: 3+3 λόγοι για να μην μειώσει τα επιτόκια η ΕΚΤ τον Ιούνιο

Ευρωζώνη: «Έτρεξε» ο PMI με μοχλό τις υπηρεσίες – Πτώση για τη μεταποίηση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News