Business & Finance Τρίτη 4/06/2024, 12:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Χαμηλώνουν οι προσδοκίες πριν την πρώτη επιτοκιακή μείωση

ΕΚΤ: Χαμηλώνουν οι προσδοκίες πριν την πρώτη επιτοκιακή μείωση

Η αντοχή της οικονομίας της Ευρωζώνης και τα «γεράκια» της ΕΚΤ οδηγούν αναλυτές και επενδυτές να μετριάζουν τις προσδοκίες τους για τις μειώσεις επιτοκίων αργότερα μέσα στη χρονιά. Η πρώτη μείωση εντός της εβδομάδας θεωρείται βέβαιη και παρότι οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες, ορισμένοι εκτιμούν ότι ο επίμονος πληθωρισμός, ο ρυθμός αύξησης των μισθών και η ισχυρή ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα «φρενάρουν» τη νομισματική χαλάρωση.

Οι traders πλέον στοιχηματίζουν σε λιγότερες μειώσεις επιτοκίων, μετά τις δηλώσεις του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου Isabel Schnabel και του προέδρου της Bundesbank Joachim Nagel που ουσιαστικά απέκλεισαν το ενδεχόμενο μιας κίνησης τον Ιούλιο, ενώ ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης, Robert Holzmann, δήλωσε ότι δύο μειώσεις το 2024 μπορεί να είναι αρκετές.

Οι επιφυλακτικοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ φοβούνται ότι η συνεχής μείωση του κόστους δανεισμού θα μπορούσε να δώσει λάθος μήνυμα στις αγορές και να εκληφθεί ως γραμμή υπερβολικής νομισματικής χαλάρωσης. Επίσης, ενδέχεται να έχουν λιγότερη εμπιστοσύνη από ορισμένους συναδέλφους τους ότι η πολιτική της ΕΚΤ μπορεί πραγματικά να αποκλίνει από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία είναι πιθανό να διατηρήσει το κόστος δανεισμού αμετάβλητο για αρκετό καιρό ακόμη.
Εξάλλου, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία πυροδοτούν την επιφυλακτικότητα. Ο βασικός δείκτης πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κάθε άλλο παρά καθησύχασε τους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής, αποδεικνύοντας ότι οι πιέσεις των τιμών, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών, μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να χαλαρώσουν. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,6% τον περασμένο μήνα από 2,4% τον Απρίλιο – περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.

Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη επανήλθε πιο δυναμικά από ό,τι αναμενόταν μετά την ήπια ύφεση που καταγράφηκε το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, με την αγορά εργασίας να παραμένει ανθεκτική, την ανεργία να κυμαίνεται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο και τις έρευνες για τις επιχειρήσεις να δείχνουν βελτίωση ακόμα και στον πολύπαθο τομέα της μεταποίησης.

Η αναμενόμενη πρώτη μείωση επιτοκίων την ερχόμενη Πέμπτη θα ρίξει το βασικό επιτόκιο από το ύψος ρεκόρ του 4%, στο οποίο βρίσκεται εδώ και εννέα μήνες. Παρόλα αυτά, οι οικονομολόγοι αναμένουν λιγότερες κινήσεις φέτος. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες σε έρευνα του Bloomberg πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Απρίλιο ανέμεναν τέσσερις ή πέντε μειώσεις επιτοκίων το 2024. Κανείς δεν προβλέπει πλέον πέντε, και το ποσοστό που προβλέπει τέσσερις έχει μειωθεί.  Παρομοίως, οι traders στοιχημάτιζαν σε τρεις μειώσεις φέτος τον Απρίλιο, ενώ πλέον έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας κίνησης τον Ιούλιο και βλέπουν μόνο κατά 60% τις πιθανότητες ενός βήματος τον Σεπτέμβριο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Το τελευταίο εμπόδιο στον αγώνα έναντι του πληθωρισμού

ΕΚΤ: Όλα δείχνουν πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο

UBS: Τι σημαίνει η μείωση επιτοκίων για τις αγορές – Πώς να επενδύσετε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News