Business & Finance Τρίτη 26/01/2021, 22:47
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΕΚΤ διερευνά εάν η αιτία της ισχύος του ευρώ βρίσκεται στις διαφορετικές πολιτικές Ευρωζώνης – ΗΠΑ

Η ΕΚΤ διερευνά εάν η αιτία της ισχύος του ευρώ βρίσκεται στις διαφορετικές πολιτικές Ευρωζώνης – ΗΠΑ

Οι διαμορφωτές πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) συμφώνησαν να ασχοληθούν πιο ενδελεχώς με την ισχύ του ευρώ έναντι του δολαρίου από την αρχή της πανδημίας, εμβαθύνοντας στο εάν η ανατίμηση του νομίσματος έχει προκληθεί από τις διαφορές στις πολιτικές στήριξης ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, σύμφωνα με το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές εκ των έσω της ΕΚΤ.  

Η εμβάθυνση αυτή εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει και τον τρόπο με τον οποίο η ΕΚΤ θα αντιμετωπίσει το ζήτημα που έχει προβληματίσει πολλούς διαμορφωτές πολιτικής της, οι οποίοι ανησυχούν ότι η ανατίμηση του ευρώ στη διάρκεια του προηγούμενου έτους αποθάρρυνε τον πληθωρισθμό, που βρίσκεται ήδη κάτω από το μηδέν. Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να ωθήσει την ΕΚΤ σε λήψη περισσότερων μέτρων στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης. 

Το ευρώ ενισχύθηκε περίπου 9% έναντι του δολαρίου στη διάρκεια του 2020, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το 2017, ενώ μόνο τους δύο τελευταίους μήνες ενισχύθηκε περίπου 5%. Βρίσκεται δε, κοντά σε ιστορικό υψηλό σε βάση σταθμισμένης ισοτιμίας έναντι των κυριοτέρων νομισμάτων του πλανήτη, γεγονός που ασκεί πτωτικές πιέσεις στις τιμές εισαγόμενων αγαθών. 

Την ίδια στιγμή, η απόδοση των αμερικανικών 10ετών ομολόγων έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τον Ιούλιο του 2020 στο 1%, ενώ η αντίστοιχη του γερμανικού 10ετούς παραμένει κοντά στο -0,50% την ίδια περίοδο, ένδειξη ότι επενδυτές θεωρούν πως η αμερικανική οικονομία παρουσιάζει καλύτερη επίδοση έναντι της ευρωπαϊκής. 

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι προσδοκίες για πρόσθετα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας ασκούν πτωτικές πιέσεις στο δολάριο, καθώς εντείνουν τις ανησυχίες για διόγκωση των ελλειμμάτων στις ΗΠΑ. 

Η ΕΚΤ υπογράμμισε τον κίνδυνο για τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ το Σεπτέμβριο του 2020 και τον συμπεριέλαβε στα ανακοινωθέντα της τον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο – σε μία ασυνήθιστη κίνηση που καταδεικνύει το μέγεθος των ανησυχιών. Παρότι το νόμισμα σταθεροποιήθηκε εφέτος, αυτό δεν αναφέρθηκε καθόλου στο ανακοινωθέν της ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα, με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρν να επαναλαμβάνει στη συνέντευξή Τύπου ότι οι αξιωματούχοι παρακολουθούν τον αντίκτυπο που έχει στον πληθωρισμό. 

«Τί θα κάνει η ΕΚΤ γι΄αυτό τελικά; Θα μειώσει ή θα απειλήσει ότι θα μειώσει τα επιτόκια», αναφέρει ο Τζόρνταν Ρότσεστερ, στρατηγικός αναλυτής της Nomura International, παρότι, όπως λέει, θα αντισταθούν σε αυτό οι πιο συντηρητικοί του δ.σ. της. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News