Business & Finance Τετάρτη 9/12/2020, 19:16
BUSINESS & FINANCE

Γιατί είναι ανάρπαστα τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ

Φωτ. Intimenews

Σχεδόν δύο χρόνια έχουν περάσει από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σταμάτησε την έκδοση των «μοβ» χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, σήμερα εξακολουθούν να κυκλοφορούν χωρίς να έχουν χάσει την αξία τους. Και μάλιστα, θεωρούνται πιο περιζήτητα από ποτέ. 

Μόνο στη Γερμανία, για παράδειγμα, κυκλοφορούν 300 εκατομμύρια χαρτονομίσματα αξίας 500 ευρώ, όπως προκύπτει από απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε σχετικό ερώτημα που κατέθεσε ο βουλευτής των Φιλελευθέρων (FDP) Μάρκους Χέρμπραντ. Η προηγούμενη καταμέτρηση, τον Απρίλιο του 2020, έδειχνε ότι κυκλοφορούσαν 350 εκατομμύρια χαρτονομίσματα των 500 ευρώ. 

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν για πολύ καιρό», εκτιμά ο Χέρμπραντ. Άλλωστε δεν υπάρχει λόγος βιασύνης. Μπορεί η ΕΚΤ να αποφάσισε τη διακοπή της έκδοσης του «μοβ» χαρτονομίσματος, αλλά στη Γερμανία και στην Αυστρία οι κεντρικές τράπεζες συνέχιζαν να το εκδίδουν μέχρι τον Απρίλιο του 2019. 

Επιπλέον, η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι τα τραπεζογραμμάτια, τα οποία ήδη κυκλοφορούν, δεν χάνουν την αξία τους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πληρωμής και αποθήκευσης αξίας και μπορούν να ανταλάσσονται από τις κεντρικές τράπεζες όλων των χωρών που συμμετέχουν στο ευρωσύστημα για απεριόριστο χρονικό διάστημα.

«Παράθυρο» για παράνομες δραστηριότητες;

Αλλά πού είναι το πρόβλημα με το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ; Η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να σταματήσει την έκδοση, λαμβάνοντας υπόψη ανησυχίες ότι το εν λόγω τραπεζογραμμάτιο θα μπορούσε να διευκολύνει παράνομες δραστηριότητες. Oι ειδικοί θεωρούν ότι εξυπηρετεί όσους χρηματοδοτούν τρομοκρατικές πράξεις, ξεπλένουν βρόμικο χρήμα, φοροδιαφεύγουν ή καταφεύγουν σε αδήλωτη εργασία.

Και αυτό γιατί όποιος θέλει να μεταφέρει ή να αποκρύψει από τις αρχές ένα μεγάλο ποσό, θεωρητικά μπορεί να το επιτύχει πιο εύκολα με λίγα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, παρά με μία ολόκληρη δεσμίδα μικρότερων χαρτονομισμάτων. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Υπολογίζεται ότι ένα εκατομμύριο ευρώ σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ ζυγίζει μόλις 2,2 κιλά. Το ίδιο ποσό σε χαρτονομίσματα των 100 ευρώ έχει σχεδόν πενταπλάσιο βάρος και συγκεκριμένα 10,2 κιλά.

Στελέχη της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας (Europol) δηλώνουν στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) ότι κακοποιοί επιχειρούν να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες των «μοβ» χαρτονομισμάτων και προσφέρουν σοβαρό «μπόνους» για να τα αποκτήσουν. 

Δεν λείπουν όμως και οι συλλέκτες που καταφεύγουν στην ίδια τακτική. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο Ebay αγγελίες για αγορά παλαιότερων εκδόσεων χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ σε τιμή που μπορεί να φτάνει ακόμη και τα 650 ευρώ. Πηγές της γερμανικής κεντρικής τράπεζας εκτιμούν ότι το 1/3 των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ, τα οποία κυκλοφορούν σήμερα στη Γερμανία, έχει καταλήξει σε θυρίδες και θησαυροφυλάκια ως αποταμίευση.

Ο «ελβετικός δρόμος»

Στη γειτονική Ελβετία κυκλοφορεί αδιαλείπτως από το 1907 ακόμη και χαρτονόμισμα των 1.000 φράγκων (928 ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία). Η ελβετική κεντρική τράπεζα όχι μόνο δεν βλέπει λόγο να το καταργήσει, αλλά αντιθέτως, το 2019 κυκλοφόρησε μία ανανεωμένη έκδοση σε μικρότερο μέγεθος, με 15 νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας. 

Σύμφωνα με έρευνα της κεντρικής τράπεζας, το 2017 το 60% των χαρτονομισμάτων στην Ελβετία αφορούσε την αξία των 1.000 φράγκων. Μάλιστα, το 2016 δύο στελέχη του εθνολαϊκιστικού κόμματος SVP, ο Φίλιπ Μπρούνερ και ο Μάνουελ Μπράντενμπεργκ, πρότειναν να κυκλοφορήσει και χαρτονόμισμα ακόμη και των 5.000 φράγκων (4.639 ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία) -αίτημα, το οποίο όμως δεν έγινε δεκτό.

moneyreview.gr με πληροφορίες από DW

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News