Business & Finance Πέμπτη 30/05/2024, 12:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισπανία: Αύξηση του πληθωρισμού για τρίτο συνεχή μήνα

Ισπανία: Αύξηση του πληθωρισμού για τρίτο συνεχή μήνα

Επιταχύνθηκε για τρίτο μήνα ο πληθωρισμός στην Ισπανία, καθώς η ανάκληση των μέτρων στήριξης για τον περιορισμό της ενεργειακής κρίσης συνέχισε να ωθεί τις τιμές προς τα πάνω.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός Μαΐου διαμορφώθηκε στο 3,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Πρόκειται για μεγάλη αύξηση από το 3,4% του Απριλίου, ενώ η μέτρηση είναι αυξημένη και σε σχέση με τη μέση εκτίμηση των αναλυτών που ανέμεναν 3,7%. Εξαιρώντας το κόστος της ενέργειας και ορισμένων ειδών διατροφής, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3% από 2,9%.

Είχαν προηγηθεί τα στοιχεία στη Γερμανία που έδειχναν επίσης επιτάχυνση, καθώς η εισαγωγή πέρυσι ενός φθηνού εισιτηρίου δημόσιας συγκοινωνίας οδήγησε τον πληθωρισμό στο 2,8% αυτό το μήνα. Τα στοιχεία για το σύνολο της ευρωζώνης των 20 χωρών, που αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή, εκτιμάται ότι θα δείξουν άνοδο στο 2,5%.

Ωστόσο, θεωρείται σίγουρο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει το βασικό επιτόκιο την επόμενη εβδομάδα από το σημερινό υψηλό ρεκόρ του 4%. Παρότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προβλέπουν αποπληθωρισμό κατά τη διάρκεια του 2024 και του 2025, δηλώνουν ότι θα είναι προσεκτικοί στην επιβολή περαιτέρω μειώσεων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Αύξηση του πληθωρισμού στο 2,8% – Πρόκληση για την ΕΚΤ

Ισπανία: Πιθανόν γυναίκα στο «τιμόνι» της κεντρικής τράπεζας για α’ φορά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News