Business & Finance Τετάρτη 8/05/2024, 21:15
BUSINESS & FINANCE

Ισπανία: Πιθανόν γυναίκα στο «τιμόνι» της κεντρικής τράπεζας για α’ φορά

Ισπανία: Πιθανόν γυναίκα στο «τιμόνι» της κεντρικής τράπεζας για α’ φορά

Η Ισπανία είναι πολύ πιθανόν να γίνει η πρώτη μεγάλη οικονομία της Ευρωζώνης που θα ορίσει γυναίκα για να ηγηθεί της κεντρικής της τράπεζας.

Η Montserrat Martinez, επί του παρόντος αντιπρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής κινητών αξιών CNMV, θεωρείται το φαβορί για να αντικαταστήσει το σημερινό διοικητή Πάμπλο Ερνάντεθ ντε Κος όταν λήξει η θητεία του στα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με πηγές. Προηγουμένως, είχε εργαστεί στην κεντρική τράπεζα, ως επικεφαλής του γραφείου του υποδιοικητή. Κατείχε επίσης διάφορες θέσεις σε ισπανικές τράπεζες, όπως CaixaBank και BBVA.

Στους πιθανότερους υποψηφίους είναι επίσης ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και νυν αναπληρωτής του ντε Κος, σύμφωνα πάντα με τις πηγές, που ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους. 

Αυτη τη στιγμή, τα 20 μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ είναι όλοι άνδρες. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έχει ιστορικό υπεράσπισης της διαφορετικότητας, διορίζοντας ένα υπουργικό συμβούλιο με περισσότερες γυναίκες από άντρες.

Όποιος αναλάβει το αξίωμα, αυτό θα συμβεί ακριβώς τη στιγμή που η ΕΚΤ αρχίζει να αντιστρέφει το κύμα αυξήσεων επιτοκίων που ακολούθησε για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ενώ η ΕΚΤ αναμένεται να κάνει την πρώτη επιτοκιακή μείωση στις 6 Ιουνίου, ο διάδοχός του ντε Κος στο τιμόνι της ισπανικής κεντρικής τράπεζας θα συμμετάσχει σε μια πιο έντονη συζήτηση σχετικά με το πόσο γρήγορα και σε τι βαθμό θα μειωθούν τα επιτόκια φέτος. 

Η πολιτική θα μπορούσε να παίξει μεγάλο ρόλο στη διαδικασία επιλογής. Αντί για τεχνοκράτη, ο Σάντσεθ μπορεί να επιλέξει σύμμαχο των κυβερνώντων Σοσιαλιστών του. Μένει να δούμε αν θα διατηρηθεί η παράδοση, σύμφωνα με την οποία η αντιπολίτευση επιλέγει τον υποδιοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας.

Ο Σάντσεθ είχε επίσης εκπλήξει σε προηγούμενες κινήσεις του, επιλέγοντας τον Κάρλος Κουέρπο για υπουργό Οικονομικών πέρυσι.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News