Business & Finance Δευτέρα 6/05/2024, 20:45
BUSINESS & FINANCE

Συνομιλίες Macron, von der Leyen και Xi της Κίνας για εμπόριο, Ρωσία και Γάζα

Συνομιλίες Macron, von der Leyen και Xi της Κίνας για εμπόριο, Ρωσία και Γάζα

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen προέτρεψαν τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping να διασφαλίσει πιο ισορροπημένο εμπόριο με την Ευρώπη, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Παρίσι τη Δευτέρα στην αρχή της διήμερης επίσκεψης του Xi.

Ο Macron πίεσε επίσης τον Κινέζο ηγέτη να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη Ρωσία για να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ ο Xi δήλωσε ότι η Γαλλία και η Κίνα θα πρέπει να επιδιώξουν από κοινού να αποτρέψουν έναν «νέο ψυχρό πόλεμο» σε θέματα όπως το εμπόριο.

Ο Xi έφθασε στην Ευρώπη για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, σε μια περίοδο αυξανόμενων επιχειρηματικών εντάσεων που περιλαμβάνουν την έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κινεζικές βιομηχανίες, όπως οι εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ το Πεκίνο εξετάζει τις εισαγωγές κυρίως γαλλικών προϊόντων.

Τα επίσημα δώρα του Macron για τον Xi περιλάμβαναν κονιάκ των εταιρειών Hennessey LVMH και Remy Cointreau, οι οποίες είναι μεταξύ των γαλλικών εταιρειών που πλήττονται από την κινεζική έρευνα αντιποίνων αντιντάμπινγκ για το μπράντι.

Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, ο Macron ευχαρίστησε τον Xi για την ανοιχτή, όπως τη χαρακτήρισε, στάση του όσον αφορά τα προσωρινά μέτρα για το κονιάκ.

«Η ΕΕ έχει σήμερα την πιο ανοικτή αγορά στον κόσμο… αλλά θέλουμε να είμαστε σε θέση να την προστατεύσουμε», δήλωσε ο Macron στους δημοσιογράφους, μιλώντας μαζί με τον Xi, αφού οι δύο τους συναντήθηκαν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας και εξέτασαν μαζί τα όλα τα ζητήματα.

«Είναι μέσω του διαλόγου και της κοινής εργασίας των ομάδων μας που μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά», είπε.

Συμμετέχοντας νωρίτερα μέσα στην ημέρα, σε συνομιλίες με τους δύο ηγέτες στο Σεν Ελιζέ, η von der Leyen ήταν πιο ωμή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν μπορεί να απορροφήσει τη μαζική υπερπαραγωγή κινεζικών βιομηχανικών προϊόντων που κατακλύζουν την αγορά της», είπε.

«Η Ευρώπη δεν θα διστάσει να λάβει σκληρές αποφάσεις που απαιτούνται για την προστασία της αγοράς της», πρόσθεσε, αναφερόμενη στις εμπορικές έρευνες και τις κυρώσεις που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν. Η σχέση μεταξύ της Ευρώπης και της Κίνας πλήττεται από την άνιση πρόσβαση στην αγορά και από τις κινεζικές κρατικές επιδοτήσεις, είπε.

Η πιο διεκδικητική στάση της ΕΕ στο εμπόριο με την Κίνα συμβαδίζει με την προσέγγιση της Ουάσινγκτον. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen έχει προειδοποιήσει το Πεκίνο ότι η Ουάσινγκτον δεν θα δεχθεί να «αποδεκατιστούν» νέες βιομηχανίες από τις κινεζικές εισαγωγές.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, που πραγματοποιήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών, ο Xi συμφώνησε ότι οι οικονομικές και εμπορικές προστριβές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου, ανέφεραν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Αλλά είπε επίσης στον Macron και τη von der Leyen ότι το πρόβλημα της υπερβάλλουσας παραγωγικής ικανότητας της Κίνας «δεν υφίσταται ούτε από την άποψη του συγκριτικού πλεονεκτήματος ούτε υπό το πρίσμα της παγκόσμιας ζήτησης», πρόσθεσαν τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Σε σύντομα σχόλια που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά πριν από μία από τις συναντήσεις του με τον Macron, ο Xi προέτρεψε τον ομόλογό του να τον ακολουθήσει για να επιδείξει «ανεξαρτησία» και να «αποτρέψει έναν “νέο ψυχρό πόλεμο”» μεταξύ των μπλοκ.

«Πρέπει να είμαστε προνοητικοί και να εργαστούμε μαζί για έναν ισότιμο και ομαλό πολυπολικό κόσμο», δήλωσε ο Xi, καλώντας τον Macron να ενωθεί μαζί του και να αντιταχθεί στην «αποσύνδεση» των αλυσίδων εφοδιασμού της Κίνας και άλλων οικονομιών.

Γαλλικές διπλωματικές πηγές δήλωσαν ότι ο Xi φάνηκε δεκτικός στις ανησυχίες για τις εμπορικές ανισορροπίες, προσθέτοντας ότι στόχος της επίσκεψης ήταν να περάσουν μηνύματα. Το αν θα ακολουθήσει κάποια δράση μένει να φανεί, ανέφεραν οι πηγές.

Τα 27 μέλη της ΕΕ -ιδίως η Γαλλία και η Γερμανία- δεν διατηρούν ενιαία τη στάση απέναντι στην Κίνα. Ενώ το Παρίσι τάσσεται υπέρ μιας πιο σκληρής γραμμής όσον αφορά την έρευνα για το EV, το Βερολίνο θέλει να προχωρήσει με μεγαλύτερη προσοχή, λένε οι πηγές.

Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz δεν συμμετείχε στις συνομιλίες του Macron με τον Xi στο Παρίσι λόγω προηγούμενων υποχρεώσεων, δήλωσαν διπλωμάτες.

Ορισμένοι Γάλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν κατ’ ιδίαν την ανησυχία τους ότι το Βερολίνο θα προσπαθήσει να υπονομεύσει την έρευνα για τα ηλεκτρικά οχήματα, η οποία έχει επικεντρωθεί στις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες BYD, Geely και SAIC. Η Κίνα αποτελεί βασική αγορά για την οικονομία της Γερμανίας, η οποία βασίζεται στις εξαγωγές, και για τις αυτοκινητοβιομηχανίες της, όπως η BMW και η Mercedez-Benz.

Η Γαλλία πιέζει επίσης την Κίνα να ανοίξει την αγορά της στις γαλλικές γεωργικές εξαγωγές και να επιλύσει ζητήματα σχετικά με τις ανησυχίες της γαλλικής βιομηχανίας καλλυντικών για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

«Μεταξύ μας, γαλλικές και κινεζικές εταιρείες και αρχές, μιλάμε συνεχώς μεταξύ μας», δήλωσε ο Jean-Paul Agon, πρόεδρος του γαλλικού κολοσσού καλλυντικών L’Oreal, σε γαλλο-κινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ. «Αυτό που έχει σημασία είναι η κοινή, κοινή μας επιθυμία να βρούμε λύσεις και να προχωρήσουμε μαζί».

Η Κίνα, εν τω μεταξύ, ενδέχεται να ανακοινώσει παραγγελία για περίπου 50 αεροσκάφη Airbus κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Xi.

Μετά από ένα δείπνο στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Macron θα μεταφέρει τον Xi στα Πυρηναία την Τρίτη, μια ορεινή περιοχή που είναι αγαπητή στον Γάλλο πρόεδρο ως γενέτειρα της γιαγιάς του από τη μητέρα του.

Τέλος, σημειώνεται ότι γαλλικές και κινεζικές επιχειρήσεις συνάπτουν συμφωνίες στο περιθώριο της επίσκεψης του Xi στο Παρίσι.

 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News