ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

UBS: Πώς επενδύουν τα χρήματά τους οι πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου

UBS: Πώς επενδύουν τα χρήματά τους οι πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο επενδύουν τα μεγάλα χαρτοφυλάκια καταγράφει η φετινή έκδοση  Global Family Office Report της UBS, η οποία συντάχθηκε με απαντήσεις από 320 family offices, τα οποία εκπροσωπούν οικογένειες με μέση περιουσία 2,6 δισ. δολαρίων και συνολικό πλούτο άνω των 600 δισ. δολαρίων.

Όπως διαπίστωσε η έρευνα της UBS, τα χαρτοφυλάκια των family offices αύξησαν τις θέσεις τους στα ομόλογα και υιοθέτησαν μια πιο ισορροπημένη θέση μεταξύ ομολόγων και μετοχών. Με την αλλαγή αυτή, η οποία φαίνεται να αντανακλά τις αυξημένες αποδόσεις των ομολόγων,  οι εύπορες οικογένειες προσαρμόζονται σε έναν κόσμο όπου αναμένεται μετριότερος πληθωρισμός και μειώσεις επιτοκίων.

UBS: Πώς επενδύουν τα χρήματά τους οι πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου-1

«Η έκθεσή μας για το 2024 δείχνει ότι τα family offices εκτέλεσαν τα σχέδιά τους για σημαντικές αλλαγές στις στρατηγικές τοποθετήσεις τους που είχε προβλέψει η έκθεση του 2023. Αυξάνοντας τις θέσεις τους στα ομόλογα των ανεπτυγμένων αγορών, επανέφεραν μια μεγαλύτερη ισορροπία ανάμεσα στα ομόλογα και τις μετοχές», δήλωσε ο Γιώργος Αθανασόπουλος, Head of Global Family and Institutional Wealth, Co-Head of Global Markets της UBS.

UBS: Πώς επενδύουν τα χρήματά τους οι πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου-2

Σε γεωγραφικό επίπεδο, οι εύπορες οικογένειες εξακολουθούν να επενδύουν τα μισά από τα κεφάλαιά τους στη Β. Αμερική, ενώ τοποθετούν το 27% στη Δυτική Ευρώπη και το 17% είτε στην Ασία-Ειρηνικό ή την Κίνα.

UBS: Πώς επενδύουν τα χρήματά τους οι πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου-3

Το σημείο στο οποίο συμφωνούν τα family offices είναι οι επενδυτικές ευκαιρίες της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς πάνω από τα τρία τέταρτα (78%), δηλώνουν  ότι αυτός είναι μάλλον ένας τομέας στον οποίο θα επενδύσουν τα επόμενα 2-3 χρόνια.

UBS: Πώς επενδύουν τα χρήματά τους οι πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου-4

Οι βασικές ανησυχίες των δισεκατομμυριούχων, σε ορίζοντα ενός έτους, είναι οι γεωπολιτικές εντάσεις, με το 58% των family offices να ανησυχεί για την πιθανότητα μιας μεγάλης σύγκρουσης. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για το πόσο γρήγορα θα μπορέσουν να μειώσουν τα επιτόκια οι κεντρικές τράπεζες, με το 37% να προβληματίζεται για τα υψηλότερα επιτόκια και το 39% για τον υψηλότερο πληθωρισμό.

UBS: Πώς επενδύουν τα χρήματά τους οι πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου-5

Σε ορίζοντα πενταετίας, η μεγαλύτερη ανησυχία των εύπορων οικογενειών παραμένουν οι γεωπολιτικές συγκρούσεις (62%), ενώ σχεδόν οι μισές (49%) ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή και άλλοι τόσοι (48%) για μια κρίση χρέους.

Διαβάστε επίσης: 

UBS: Πώς γίνεται κανείς δισεκατομμυριούχος σήμερα

Πού επενδύει το 0,001% του κόσμου

Η Αθήνα ανερχόμενο κέντρο του πλούτου με 22.600 εκατομμυριούχους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News