Business & Finance Τρίτη 23/04/2024, 14:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πού επενδύει το 0,001% του κόσμου

Πού επενδύει το 0,001% του κόσμου

Ζουν σε έναν κόσμο διαφορετικό από τον συνηθισμένο. Ο λόγος για το 0,001% του παγκόσμιου πληθυσμού, τους ανθρώπους που «δεν ξέρουν τι έχουν». Το όριο για να μπει κανείς σε αυτό το κλαμπ δεν είναι σαφές, ωστόσο γενικά θεωρείται ότι πρέπει να έχει περιουσία άνω των 100 εκατ. δολαρίων.

Παγκοσμίως ο πληθυσμός των εκατομμυριούχων ανέρχεται σε περίπου 28.500 άτομα και είναι σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωμένος στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Λονδίνο και το Πεκίνο. Είναι οι πόλεις που διαθέτουν ισχυρές χρηματοοικονομικές υποδομές, επιχειρηματικά οικοσυστήματα και προσοδοφόρες αγορές ακινήτων.

Αυτή η δημογραφική ομάδα είναι επιλεκτική όταν πρόκειται για επενδύσεις και διαφέρει σημαντικά στις επενδυτικές στρατηγικές από το χαρτοφυλάκιο του μέσου επενδυτή.

Οι κάτοχοι ακραίου πλούτου, δεν επενδύουν σε πράγματα που δεν είναι εύκολα ρευστοποιήσιμα. Αυτό που τους νοιάζει είναι να διατηρήσουν την κληρονομιά και τον πλούτο τους. Πού επενδύουν λοιπόν οι υπερ-πλούσιοι, σύμφωνα με το CNBC;

1. Ακίνητη περιουσία

Τα χαρτοφυλάκια των εκατομμυριούχων συχνά διαθέτουν υψηλής κατηγορίας ακίνητα ή περιουσιακά στοιχεία που συνήθως κατασκευάστηκαν τα τελευταία 15 χρόνια.

Υπολογίζεται ότι οι επενδύσεις σε ακίνητα αντιπροσωπεύουν συνήθως το 27% των χαρτοφυλακίων αυτών των ατόμων.

2. Family offices

Τα άτομα που διαθέτουν πλούτο διαχειρίζονται συνήθως τα χρήματά τους μέσω των λεγόμενων family offices, τα οποία ελέγχουν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της κληρονομιάς τους, των λογαριασμών του νοικοκυριού, των πιστωτικών καρτών, των άμεσων οικογενειακών εξόδων κ.λπ. 

Αυτά τα οικογενειακά γραφεία έχουν συχνά παραρτήματα για φιλανθρωπικά ιδρύματα και βραχίονες venture capital, που επενδύουν σε startups.

Ο αριθμός των οικογενειακών γραφείων στον κόσμο έχει τριπλασιαστεί από το 2019, ξεπερνώντας πέρυσι τα 4.500 παγκοσμίως, με εκτιμώμενα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση ύψους 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων συνολικά. 

3. Εναλλακτικές επενδύσεις

Οι ιδιώτες με εξαιρετικά υψηλή καθαρή περιουσία διερευνούν επίσης την πιθανή αγορά μεριδίων σε επαγγελματικές αθλητικές ομάδες.

Η αποκλειστικότητα ελκύει ιδιαιτέρως τέτοιου είδους άτομα, καθώς θέλουν να συναναστρέφονται με ανθρώπους παρόμοιας περιουσιακής κατάστασης και η κατοχή μεριδίου σε μια αθλητική ομάδα τους επιτρέπει κάτι τέτοιο.

Στις ΗΠΑ, το προφίλ ενός ατόμου ενισχύεται σημαντικά όταν αγοράζει μια ομάδα NFL, όπως έγινε με τον Αμερικανό επιχειρηματία και δισεκατομμυριούχο Τζέρι Τζόουνς, όταν αγόρασε τους Dallas Cowboys το 1989.

Οι ιδιώτες του 0,001% δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στα σταθερά εισοδήματα, τις ιδιωτικές πιστώσεις και τις εναλλακτικές επενδύσεις. Μάλιστα η ιδιωτική πίστωση κερδίζει έδαφος καθώς οι επενδυτές αναζητούν πηγές απόδοσης εκτός των συμβατικών αγορών. 

Η τάση αυτή αντανακλά την αυξανόμενη όρεξη για μη παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία καθώς οι εναλλακτικές επενδύσεις περιλαμβάνουν το επιχειρηματικό κεφάλαιο, τα ιδιωτικά κεφάλαια και τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Δισεκατομμυριούχοι: Πού είναι όλοι οι αυτοδημιούργητοι;

«Γεννήθηκαν» 141 ακόμα δισεκατομμυριούχοι το 2023 – Μια καλή χρονιά για τον πλούτο

Οι 10 Έλληνες δισεκατομμυριούχοι στη λίστα του Forbes

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News