Business & Finance Πέμπτη 4/04/2024, 09:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δισεκατομμυριούχοι: Πού είναι όλοι οι αυτοδημιούργητοι;

Δισεκατομμυριούχοι: Πού είναι  όλοι οι αυτοδημιούργητοι;

Κανένας από τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου που είναι κάτω των 30 ετών δεν είναι αυτοδημιούργητος. Πρόκειται για μια «φουρνιά» κληρονόμων. Η φετινή λίστα του Forbes δείχνει ότι η μεγάλη μεταβίβαση του πλούτου στην επόμενη γενιά έχει ξεκινήσει, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας όπου περισσότεροι από 1.000 πλούσιοι αναμένεται να δώσουν πάνω από 5,2 τρισ. δολάρια στους κληρονόμους τους, κατά τις επόμενα δύο δεκαετίες.

Σήμερα υπάρχουν 2.781 δισεκατομμυριούχοι, περισσότεροι από ποτέ και ο αριθμός τους αναμένεται να εκτιναχθεί στα ύψη τα επόμενα χρόνια, καθώς μια ηλικιωμένη γενιά υπερπλούσιων ανθρώπων ετοιμάζεται να δώσει την περιουσία της στα παιδιά της, σημειώνει ο Guardian.

Το Forbes διαπίστωσε ότι υπήρχαν 15 δισεκατομμυριούχοι ηλικίας 30 ετών και κάτω, αλλά κανένας δεν είχε δημιουργήσει την δική του περιουσία.

Μεταξύ αυτών είναι ο 27χρονος Ιρλανδός Firoz Mistry και ο 25χρονος αδερφός του Zahan, οι οποίοι κατέχουν περίπου 4,9 δισ. δολάρια από τα μερίδιά τους στην Tata Sons, τη μητρική εταιρεία του ινδικού ομίλου Tata Group, η οποία κατέχει μάρκες αυτοκινήτων όπως η Jaguar Land Rover. Κληρονόμησαν το 4,6% των μετοχών τους στην εταιρεία το 2022 μετά τον θάνατο του πατέρα τους, Cyrus Mistry, ο οποίος πέθανε λιγότερο από τρεις μήνες μετά τον παππού τους Pallonji.

Τρία παιδιά του Leonardo Del Vecchio, ιδρυτή της εταιρείας πολυτελών γυαλιών ηλίου Luxottica, έγιναν δισεκατομμυριούχοι μετά τον θάνατό του το 2022. Ο 28χρονος Leonardo Maria, ο 22χρονος Luca και ο 19χρονος Clemente Del Vecchio κληρονόμησαν το 12,5% των μετοχών της εταιρείας συμμετοχών Delfin, η οποία κατέχει σχεδόν το ένα τρίτο της EssilorLuxottica, της εταιρείας πίσω από τη Ray-Ban και την Oakley. Τα αδέρφια έχουν μια περιουσία που εκτιμάται ότι αξίζει 4,7 δισ. δολάρια το καθένα.

Η νεότερη δισεκατομμυριούχος στον κόσμο είναι η 19χρονη Livia Voigt, η οποία έχει περιουσία 1,1 δισ. δολαρίων χάρη στο μερίδιο 3,1% της WEG Industries, μιας βραζιλιάνικης εταιρεία ηλεκτρικού εξοπλισμού που συνιδρύθηκε από τον παππού της Werner Ricardo. Ο επιχειρηματίας πέθανε το 2016. Στη λίστα του Forbes βρίσκεται και η μεγαλύτερη αδερφή της, Dora Voigt de Assis, 26 ετών.

«Κατά τα επόμενα 20 έως 30 χρόνια, περισσότεροι από 1.000 από τους σημερινούς δισεκατομμυριούχους είναι πιθανό να μεταφέρουν περισσότερα από 5,2 τρισεκατομμύρια δολάρια στους κληρονόμους τους. Πώς υπολογίζουμε αυτόν τον αριθμό; Απλώς αθροίζοντας τον πλούτο των 1.023 δισεκατομμυριούχων που είναι 70 ετών και άνω σήμερα», σημειώνει η UBS. Όπως εξηγεί, η άνθηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας από τη δεκαετία του 1990 και μετά, δημιουργεί έναν πλούτο που θα περάσει στα χέρια των μελλοντικών γενιών των οικογενειών δισεκατομμυριούχων.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, πάντως, ο ιδιοκτήτης του ομίλου ειδών πολυτελείας LVMH, Bernard Arnault, είναι 75 ετών και διαθέτει περιουσία 233 δισ. δολαρίων. Πρόσφατα αναβάθμισε τα παιδιά του σε βασικές θέσεις στην επιχείρηση.

Ένας από τους νεότερους δισεκατομμυριούχους που έχουν δημιουργήσει την περιουσία τους είναι ο Ben Francis, 31 ετών, ο Βρετανός ιδρυτής της μάρκας αθλητικών δραστηριοτήτων Gymshark. Η περιουσία του υπολογίζεται στα 1,3 δισ. δολάρια.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

«Γεννήθηκαν» 141 ακόμα δισεκατομμυριούχοι το 2023 – Μια καλή χρονιά για τον πλούτο

Οι 10 Έλληνες δισεκατομμυριούχοι στη λίστα του Forbes

Forbes: Οι Ρώσοι μεγιστάνες έγιναν πιο πλούσιοι, με πλούτο που αγγίζει τα 600 δισεκατομμύρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News