Κόσμος Τρίτη 2/04/2024, 20:47
ΚΟΣΜΟΣ

Forbes: Οι Ρώσοι μεγιστάνες έγιναν πιο πλούσιοι, με πλούτο που αγγίζει τα 600 δισεκατομμύρια

Forbes: Οι Ρώσοι μεγιστάνες έγιναν πιο πλούσιοι, με πλούτο που αγγίζει τα 600 δισεκατομμύρια

Κατά 72 δισεκατομμύρια δολάρια αύξησαν τον πλούτου τους πέρυσι οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Ρωσίας, φθάνοντας συνολικά στα 577 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, με τον Βαγκίτ Αλεκπέροφ, πρώην πρόεδρο της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας Lukoil, να βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Το 2021, πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το περιοδικό Forbes εκτιμούσε ότι τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων δισεκατομμυριούχων έφθαναν τα 606 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων τα τελευταία δύο χρόνια και η εστιασμένη στον πόλεμο οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας, η οποία καταπνίγει τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων, συνέβαλαν στην ανάκαμψη.

Πολλοί Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι υπέστησαν δυτικές κυρώσεις, καθώς η Δύση προσπάθησε να τιμωρήσει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και όσους θεωρήθηκε ότι ήταν κοντά του, για την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ο συνολικός τους πλούτος μειώθηκε στα 353 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Η περιουσία του Αλεκπέροφ αυξήθηκε στα 28,6 δισεκατομμύρια δολάρια από 20,5 δισεκατομμύρια πέρυσι. Πέρασε στην πρώτη θέση από την ένατη, στην οποία βρίσκεται τώρα ο Αντρέι Μελνιτσένκο, που δημιούργησε την περιουσία του με τα λιπάσματα και του οποίου ο πλούτος έπεσε στα 21,1 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 25,2 δισεκατομμύρια.

Ο Λεονίντ Μίκελσον, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας φυσικού αερίου Novatek, τον οποίο το Forbes κατέταξε στη δεύτερη θέση, είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια φθάνοντας τα 27,4 δισεκατομμύρια.

Το Forbes αναφέρει ότι σήμερα σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι από ποτέ, συνολικά 2.781, ενώ οι 20 κορυφαίοι αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος αύξησης του πλούτου. Ο Αλεκπέροφ κατέχει την 59η θέση παγκοσμίως.

«Είναι πλουσιότεροι από ποτέ, με συνολικό πλούτο που φθάνει τα 14,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένος κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια από το 2023» , αναφέρει το Forbes.

Ο Πούτιν έχει επανειλημμένα επισημάνει την αποτυχία των δυτικών κυρώσεων να καταστρέψουν τη ρωσική οικονομία και έχει αναδείξει το γεγονός ότι η οικονομία της Ρωσίας αναπτύχθηκε ταχύτερα πέρυσι -με αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,6%- από οποιαδήποτε χώρα της G7, ομάδας που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για τις κυρώσεις.

Διαθέτοντας τεράστιους φυσικούς πόρους, η οικονομία της Ρωσίας ανέκαμψε απότομα από την ύφεση του 2022, αλλά η ανάπτυξη βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή όπλων και πυρομαχικών για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καλύπτοντας προβλήματα που εμποδίζουν τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ρώσων.

Για φέτος οι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένουν ανάπτυξη του ρωσικού ΑΕΠ κατά 2,6%, αλλά προβλέπουν ότι θα υπάρξουν δύσκολοι καιροί για την οικονομία εξαιτίας της εκροής ανθρώπων και των ελλείψεων στην τεχνολογία.

Οι Ρώσοι επιχειρηματίες έχουν βγει κερδισμένοι από την αποχώρηση των δυτικών εταιρειών, με πλήθος εταιρειών να πωλούν φθηνά τα περιουσιακά τους στοιχεία ή να κατάσχονται οι ρωσικές δραστηριότητές τους και να εγκαθίστανται σ’ αυτές εγχώριοι διαχειριστές.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News