Κόσμος Πέμπτη 14/09/2023, 22:45
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Η ελίτ επαναπατρίζει κεφάλαια, καθώς λιγοστεύουν τα ασφαλή καταφύγια

Ρωσία: Η ελίτ επαναπατρίζει κεφάλαια, καθώς λιγοστεύουν τα ασφαλή καταφύγια

Οι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι, πιεσμένοι από τις διεθνείς κυρώσεις αλλά και από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να επαναπατρίσουν τον πλούτο τους, έχουν «τραβήξει» περιουσιακά στοιχεία δεκάδων δισεκατομμυρίων από την Ευρώπη μετα την εισβολή στην Ουκρανία.

Τον περασμένο μήνα, οι μέτοχοι των United Medical Group CY Plc και MD Medical Group Investments Plc, που ελέγχονται από τους μεγιστάνες Igor Shilov και Mark Kurtser, ενέκριναν την μετακίνηση των εταιριών αυτών από την Κύπρο στη Ρωσία. Αυτή η μετακίνηση θα συμβάλλει στην αύξηση της συνολικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων που έχουν επαναπατριστεί  από τους πλουσιότερους Ρώσους από τον Φεβρουάριο του 2022 σε τουλάχιστον 50 δισ.δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Αυτή η αλλαγή έρχεται σε αντίθεση με μια πρακτική δεκαετιών των Ρώσων δισεκατομμυριούχων  που αφορά στο να διατηρούν τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Ευρώπη, εκμεταλλευόμενοι τα φιλικά προς τους επενδυτές νομικά συστήματα που υφίστανται σε αυτήν, την ευκαιρία να λάβουν μερίσματα σε ξένα νομίσματα και τους χαμηλούς φόρους.  Τώρα, οι πλουσιότεροι της Ρωσίας δεν έχουν πλέον πολλά καταφύγια για να κρύψουν τον πλούτο τους, καθώς πολλοί από αυτούς υπόκεινται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ευρώπη.

“Αυτή τη στιγμή, η Ρωσία φαίνεται λιγότερο καλή απ΄ό,τι στο εξωτερικό” , είπε η Natalia Kuznetsova, συνεργάτης της Business Solutions and Technologies, η οποία στο παρελθόν λειτουργούσε στη Ρωσία με την επωνυμία Deloitte.

Η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων που είναι εγγεγραμμένα σε τοποθεσίες, όπως η Κύπρος , το Τζέρσεϊ, και η Ελβετία στη Ρωσία και σε χώρες που το Κρεμλίνο θεωρεί φιλικές, όπως τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Καζακστάν, ξεκίνησε αμέσως μετά την εισβολή. Μεταξύ των πρώτων μετακινήσεων που πραγματοποιήθηκαν ήταν και αυτές των οικογενειακών συμφερόντων του δισεκατομμυριούχου λιπασμάτων Andrey Gurney και του μεγιστάνα του χάλυβα Victor Rashnikov από την Ελβετία και την Κύπρο στη Ρωσία. Άλλοι, όπως ο δισεκατομμυριούχος Igor Altushkin, ακολούθησαν αργότερα.

Υπό πίεση

Το Κρεμλίνο έχει ασκήσει πίεση τους πλουσιότερους Ρώσους να επαναπατρίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από τις χώρες που αποκαλεί “μη φιλικές”. Οι συμβάσεις διπλής φορολογίας έχουν ανασταλεί, καθιστώντας αδύνατο να παραμείνουν εγγεγραμμένοι σε χώρες όπως η Ευρώπη. Η Ρωσία καθιστά δυσχερές στις εταιρείες να πληρώνουν μερίσματα ή να πωλούν περιουσιακά στοιχεία σε οντότητες που είναι εγγεγραμμένες σε τέτοιες δικαιοδοσίες.

“Η Σύνδεση Ρωσίας-Κύπρου σχετικά με τις μεταφορές χρημάτων δεν λειτουργεί πολύ καλα”, δήλωσε ο ALexei Kuznetsov, συνεργάτης της B1, η οποία στο παρελθόν λειτουργούσε στη Ρωσία με την επωνυμία Ernst & Young. “Αυτό λύνεται μεταβαίνοντας σε μια φιλική δικαιοδοσία ή στη Ρωσία”.

Toν Αύγουστο, ο Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα μηχανισμό που θα επιτρέψει στη Ρωσία, να ανακτήσει τον έλεγχο των ρωσικών εταιρειών, όπου ο έλεγχος αυτός ασκείται από ξένους  οργανισμούς και απωλέσθη λόγω των κυρώσεων.

Για να κάνει τους μεγιστάνες να επιστρέψουν στη Ρωσία, το Κρεμλίνο έχει χρησιμοποιήσει κίνητρα όπως οι τοπικές “υπεράκτιες” ζώνες χαμηλής φορολογίας που εισήγαγε το 2018. Η Ρωσία αύξησε επίσης το κόστος διατήρησης περιουσιακών στοιχείων σε παραδοσιακούς παραδείσους όπως η Κύπρος ή η Μάλτα, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν επανεγγραφεί στη Ρωσία μπορεί να έχουν φορολογικές ελαφρύνσεις.

Δεν είναι μόνο οι δισεκατομμυριούχοι που μετακινούν τις περιουσίες τους – και άλλοι Ρώσοι μεταφέρουν επίσης τα περιουσιακά τους στοιχεία στα σπίτια τους. Έως και 115 εταιρείες μετακόμισαν σε εγχώριες «υπεράκτιες» ζώνες φέτος, καθιστώντας τις συνολικά 254, δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Ilya Torosov στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ τη Δευτέρα. 

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορευμάτων και τεχνολογίας της Ρωσίας εξακολουθούν να είναι εγγεγραμμένες στην Ευρώπη. Η εταιρειά λιπασμάτων EuroChem Group AG, που ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Ndrey Melnichenko, εδρεύει στην Ελβετία, ενώ η αγροτική εταιρεία Ros Agro PLC μετέφερε την έδρα της στο Καζακστάν, δήλωσε η εταιρεία τον περασμένο μήνα χωρίς να αποκαλύψει ειδικές λεπτομέρειες.

Φιλικές χώρες

Οι δισεκατομμυριούχοι που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις, αναζητούν επίσης νέα έδρα για το ευρωπαϊκό ενεργητικό τους και ευνοούν τις δικαιοδοσίες που το Κρεμλίνο θεωρεί φιλικές.  Ο μεγιστάνας του χάλυβα Vladimir Lisin και η εταιρεία μεταφορών Globaltrans Investment Plc μετακόμισαν στο Άμπου Ντάμπι από την Κύπρο, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης χρυσού της Ρωσίας Polymetal International Plc επανεγγραφηκε στο Καζακστάν τον περασμένο μήνα. Η εταιρεία δεν υπόκειται σε κυρώσεις, αλλά η ρωσική της μονάδα εγγράφηκε φέτος στον αμερικανικό κατάλογο.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News