Κόσμος Σάββατο 15/04/2023, 22:56
ΚΟΣΜΟΣ

NASA: Φέρνει στη Γη ντομάτες από το διάστημα

NASA: Φέρνει στη Γη ντομάτες από το διάστημα

Ντομάτες που καλλιεργήθηκαν σε ειδικές συνθήκες στο διάστημα φέρνει πίσω στη Γη η NASA ώστε να μπορέσουν επιστήμονες να τις αναλύσουν στο πλαίσιο σχετικών προγραμμάτων για τις δυνατότητες καλλιέργειας αγροτικών προϊόντων στο διάστημα.

Τα δείγματα από τις μελέτες της NASA για την ανάπτυξη φυτών, την πυρασφάλεια και τις αλλαγές στους μύες και τις αρτηρίες επιστρέφουν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με την 27η αποστολή εμπορικών υπηρεσιών ανεφοδιασμού της SpaceX για την υπηρεσία.

Μετά την εκτόξευση του Dragon, τα επιστημονικά δείγματα θα μεταφερθούν στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα, όπου οι επιστήμονες θα πραγματοποιήσουν πρόσθετες αναλύσεις πριν από την πλήρη επίδραση της βαρύτητας.

Το Veg-05 καλλιέργησε ντομάτες στην εγκατάσταση Veggie του σταθμού για να εξετάσει τις επιπτώσεις της ποιότητας του φωτός και του λιπάσματος στην παραγωγή φρούτων, την ασφάλεια από μικρόβια και τη θρεπτική αξία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA, η δυνατότητα καλλιέργειας φυτών στο διάστημα είναι το κλειδί για μελλοντικές αποστολές μακράς διάρκειας.

Το πλήρωμα πραγματοποίησε τρεις συγκομιδές την 90η, 97η και την 104η ημέρα καταψύχοντας τις ντομάτες μαζί με δείγματα νερού και επιχρίσματα του υλικού ανάπτυξης.

Οι επιπτώσεις στον άνθρωπο

Μια ποικιλία ερευνών σχετικά με την επίδραση της μικροβαρύτητας στην ανθρώπινη καρδιά βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια. Η πιο πρόσφατη έρευνα αφορά την παρατήρηση του τρόπου με τον οποίο οι βαρυτικές δυνάμεις επηρεάζουν τα καρδιακά μυϊκά κύτταρα και τους ιστούς. Ο ιπτάμενος μηχανικός της NASA Woody Hoburg έστησε το Life Sciences Glovebox στην εργαστηριακή μονάδα Kibo την Παρασκευή και συντήρησε δείγματα ιστών για τη μελέτη διαστημικής βιολογίας Engineered Heart Tissues-2. Το πείραμα δοκιμάζει νέες, καινοτόμες θεραπείες για την αντιμετώπιση των καρδιακών συμπτωμάτων στο διάστημα, καθώς και για την πρόληψη των καρδιακών διαταραχών στη Γη.

Ο μηχανικός πτήσης της NASA Frank Rubio συνέλεξε και αποθήκευσε δείγματα μικροβίων σε έναν επιστημονικό καταψύκτη για την έρευνα BioFilms. Τα δείγματα θα αναλυθούν στη Γη βοηθώντας τους μηχανικούς να αναπτύξουν αντιμικροβιακές επιφάνειες για την προστασία των αστροναυτών και του διαστημικού υλικού. Ο Rubio συνέχισε επίσης μια μελέτη στην οποία ο Hoburg και ο μηχανικός πτήσης της NASA Stephen Bowen εργάστηκαν όλη την εβδομάδα για να κατανοήσουν πώς το ανθρώπινο σώμα προσαρμόζεται στην έλλειψη βαρύτητας. Ολοκλήρωσε την ημέρα του φορτώνοντας το σκάφος μεταφοράς φορτίου SpaceX Dragon με τα οριστικοποιημένα διαστημικά δείγματα από τα πειράματα και το χρησιμοποιημένο υλικό του σταθμού για την επιστροφή στη Γη αργότερα αυτό το μήνα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News