BUSINESS & FINANCE

Η Αθήνα ανερχόμενο κέντρο του πλούτου με 22.600 εκατομμυριούχους

Η Αθήνα  ανερχόμενο κέντρο του πλούτου με 22.600 εκατομμυριούχους

Ανάμεσα στα ανερχόμενα κέντρα του πλούτου συγκαταλέγεται η Αθήνα, σύμφωνα με την φετινή έκδοση της μελέτης World’s Wealthiest Cities της Henley & Partners, εταιρείας συμβούλων σε θέματα μετανάστευσης ατόμων υψηλής εισοδηματικής στάθμης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στην Αθήνα ζουν σήμερα 22.600 εκατομμυριούχοι, με τον πληθυσμό τους να έχει αυξηθεί κατά 15% την τελευταία δεκαετία. Στην ελληνική πρωτεύουσα ζουν επίσης 42 άτομα με περιουσία άνω των 100 εκατ. δολαρίων καθώς και 3 δισεκατομμυριούχοι.

H Henley & Partners τοποθετεί την Αθήνα στη λίστα με τις πόλεις που πρέπει να παρακολουθεί κανείς, καθώς ανακάμπτει μετά την κρίση χρέους και μπαίνει στα ραντάρ των ατόμων υψηλής εισοδηματικής στάθμης.

Η Αθήνα  ανερχόμενο κέντρο του πλούτου με 22.600 εκατομμυριούχους-1

«Η Αθήνα είναι μία από τις παλαιότερες πόλεις του  κόσμου, με την καταγεγραμμένη ιστορία της να ξεπερνά τα 3.000 χρόνια», σημειώνουν οι σύμβουλοι της εταιρείας. «Παρά το δύσκολο ξεκίνημα της δεκαετίας, έπειτα από την ελληνική οικονομική κρίση, η Αθήνα έχει ανακάμψει δυναμικά, με τις τιμές των ακινήτων και τους αριθμούς των ατόμων υψηλής εισοδηματικής στάθμης στην πόλη να αυξάνονται σημαντικά  τα τελευταία χρόνια ειδικά, σε μεγάλο βαθμό λόγω του προγράμματος της Χρυσής Βίζας».

Όπως σημειώνει η Henley & Partners, τα στοιχεία της αφορούν την  Αθήνα αλλά και τις κοντινές παραθαλάσσιες περιοχές, όπως η Γλυφάδα και ο Πειραιάς.

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα «σκοράρει» χαμηλά στον δείκτη των ευκαιριών της Henley, ο οποίος μετρά το κατά πόσο οι καλές σπουδές και μια άδεια διαμονής σε κάποια πόλη μπορεί να βοηθήσει έναν εύπορο μετανάστη να προωθήσει την καριέρα του, να αυξήσει την περιουσία του και να διασφαλίσει την κληρονομιά που θα αφήσει πίσω του. Στον σχετικό δείκτη, η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία ανάμεσα στις χώρες που εξετάστηκαν, με συνολική βαθμολογία ευκαιρίας 48%, έναντι 88% που πέτυχε η πρώτη στη λίστα Ελβετία.

Η Αθήνα  ανερχόμενο κέντρο του πλούτου με 22.600 εκατομμυριούχους-2

Οι πλουσιότερες πόλεις του κόσμου

Το World’s Wealthiest Cities Report 2024 αποτυπώνει τον νέο χάρτη του πλούτου, ο οποίος αλλάζει σημαντικά εξαιτίας των προγραμμάτων μετανάστευσης επενδυτών, που δίνουν την ευκαιρία σε άτομα υψηλής εισοδηματικής στάθμης να μετακομίσουν στις πιο υποσχόμενες πόλεις.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ο βασικός «μαγνήτης» του πλούτου, καθώς οι 11 από τις 50 πλουσιότερες πόλεις του κόσμου είναι αμερικανικές. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η πόλη της Νέας Υόρκης, η οποία μετά 349.500 εκατομμυριούχους και ακολουθούν το Bay Area της Καλιφόρνια με 305.700 εκατομμυριούχους και το Λος Άντζελες με 212.100 εκατομμυριούχους.

Η Αθήνα  ανερχόμενο κέντρο του πλούτου με 22.600 εκατομμυριούχους-3

Σημαντική είναι η παρουσία και των κινεζικών πόλεων στη  λίστα, καθώς την τελευταία δεκαετία εμφανίζουν ισχυρή αύξηση του πλήθους των εκατομμυριούχων τους, με την ταχεία αστικοποίηση και την όλο και αυξανόμενη τεχνολογική δύναμη της Κίνας να ευθύνονται για τη δημιουργία πλούτου.

Η Ευρώπη, παρά τις πιο πρόσφατες προκλήσεις της, παραμένει μια σταθερή αξία στον πλούτο και την πολυτέλεια. Με 15 πόλεις στο top 50 των πλουσιότερων (όπως π.χ.   το Λονδίνο με 227.000 εκατομμυριούχους, το Παρίσι με 165.000 εκατομμυριούχους και η Γενεύη με 79.800 εκατομμυριούχους), η ήπειρος εξακολουθεί να προσελκύει την παγκόσμια ελίτ, καθώς προσφέρει έναν συνδυασμό ιστορίας, πολιτισμού και χρηματοοικονομικής εξειδίκευσης.

Ειδικά η Ελβετία θεωρείται ένα «καταφύγιο» για τους πλούσιους του κόσμου, λόγω του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος, της πολιτικής σταθερότητας και της φήμης της ως διακριτικού προορισμού. Η Γενεύη και η Ζυρίχη είδαν τον πληθυσμό των εκατομμυριούχων τους να αυξάνεται κατά 36% και 20% αντίστοιχα, την τελευταία δεκαετία.

Σε κάθε περίπτωση, η Henley & Partners τονίζει ότι σε μία περίοδο όπου οι πλούσιοι εμφανίζουν μεγάλη κινητικότητα και οξυδέρκεια στην επιλογή του τόπου κατοικίας τους, οι πόλεις καλούνται να προσαρμοστούν και να καινοτομήσουν. Τα προγράμματα μετανάστευσης για επενδυτές, όπως αυτά που προσφέρουν οι επτά από τις 10 πλουσιότερες πόλεις του κόσμου, γίνονται ένα όλο και πιο ανταγωνιστικό εργαλείο στην παγκόσμια μάχη για την προσέλκυση ταλέντων και κεφαλαίων.

Διαβάστε επίσης: 

Η Βρετανία «διώχνει» τους πλούσιους; Γιατί κοιτάζουν προς την Ελλάδα

Centi-millionaires: Πόσοι είναι και πού βρίσκονται οι υπερ-πλούσιοι της Ελλάδας

Η Ελλάδα «τραβά» τους ξένους εκατομμυριούχους: Ήρθαν 1.000 το 2022, άλλοι 1.200 φέτος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News