Business & Finance Τρίτη 14/05/2024, 13:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο πάρτι στις meme stocks – Επιστρέφει η μανία της πανδημίας;

Νέο πάρτι στις meme stocks – Επιστρέφει η μανία της πανδημίας;

Η μανία με τις λεγόμενες meme  stocks –τις μετοχές που γίνονται δημοφιλείς στις πλατφόρμες των social media- επιστρέφει, έπειτα από την επανεμφάνιση του «Roaring Kitty», του Αμερικανού επενδυτή που είχε πυροδοτήσει το τεράστιο ράλι της GameStop, το 2021.

Ο Roaring Kitty, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι  Keith Patrick Gill, πόσταρε στο X, έπειτα από απουσία τριών ετών, εκτοξεύοντας τη μετοχή της GameStop σχεδόν κατά 75% στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Σήμερα, ο τίτλος ενισχύεται κατά 40% στην προσυνεδρίαση. Άλλες meme stocks, όπως η αλυσίδα κινηματογράφων AMC, η BlackBerry και η εταιρεία ακουστικών Koss, εκτινάσσονται επίσης.

Ο Gill έγινε ευρέως γνωστός στους κύκλους των day traders κατά τη διάρκεια της πανδημίας με τις αισιόδοξες αναλύσεις του στο Reddit για την GameStop.

Την Κυριακή ανέβασε μία εικόνα στο X με έναν gamer που φαίνεται να δίνει την προσοχή του στην οθόνη, πυροδοτώντας εικασίες ανάμεσα στους followers του ότι σύντομα θα δημοσιεύσει κάποια ανάλυσή του. Το συγκεκριμένο tweet έχει μέχρι στιγμής πάνω από 23,5 εκατ. views.

Πέραν των meme stocks, άλμα εμφάνισαν και τα memecoins Dogecoin και Shiba Inu.

Πώς εκδηλώθηκε η μανία με τα meme stocks

Η πρώτη meme stock ήταν η GameStop, μια εταιρεία πώλησης video games που βρισκόταν σε παρακμή, καθώς οι καταναλωτές στρέφονταν στις online αγορές και η πανδημία έκλεινε τα εμπορικά κέντρα στα οποία λειτουργούσαν τα καταστήματά της. Στα τέλη του 2020, η μετοχή της κινούνταν γύρω από τα 2 δολάρια.

Όμως ξαφνικά, μια μικρή ομάδα ιδιωτών επενδυτών συνεργάστηκε κατά τη διάρκεια του lockdown για να στήσει ένα trade πάνω στη μετοχή. Οικονομικοί αναλυτές, μεταξύ των οποίων ο Gill, ισχυρίστηκαν ότι η GameStop ήταν υποτιμημένη και οι short θέσεις στη μετοχή της υπερβολικές.

Όπως εξήγησε ο Gill σε ένα βίντεο που ανέβασε στο YouTube τον Αύγουστο του 2020, η μετοχή της GameStop είχε μια από τις μεγαλύτερες ανοικτές θέσεις short στη Wall Street, κάτι που οφειλόταν κυρίως σε hedge funds. Στην περίπτωση ενός μεγάλου short squeeze, τα funds αυτά θα έπρεπε να καλύψουν τις short θέσεις τους, ωθώντας τη μετοχή ακόμα υψηλότερα, έλεγε.  

Το trade έγινε viral καθώς ακόμα και ο Elon Musk έγραψε στο Twitter «Gamestonk!!», μαζί με ένα link στη σελίδα του Reddit r/WallStreetBets, όπου επενδυτές συζητούσαν για την GameStop.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι το R/wallstreetbets κατέγραψε 73 εκατ. page views σε 24 ώρες, προσελκύοντας εκατομμύρια χρήστες.

Η επενδυτική μανία των day traders επεκτάθηκε και σε άλλες meme stocks, όπως η AMC, η οποία είδε την τιμή της να εκτινάσσεται από τα 20 δολάρια τον Ιανουάριο του 2021 στα 625 δολάρια τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

Ακολούθησαν τα meme κρυπτονομίσματα και κυρίως το Dogecoin, το οποίο είχε δημιουργηθεί σαν αστείο από τους προγραμματιστές Billy Markus και Jackson Palmer το 2013, αλλά εκτινάχθηκε, ειδικά αφότου και αυτό τράβηξε την προσοχή του Musk.

Στα τέλη του Ιανουαρίου του 2021, η πλατφόρμα χρηματιστηριακών συναλλαγών Robinhood σταμάτησε τις αγορές μετοχών της GameStop, λόγω των υπερβολικών διακυμάνσεων.

Ακολούθησαν έρευνες των αμερικανικών αρχών και επιτροπές, με αποτέλεσμα η μανία να ξεφουσκώσει και πολλοί ερασιτέχνες επενδυτές να χάσουν χρήματα.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Το 2022 έσκασε επιτέλους την φούσκα των meme stocks

Πόσα χρήματα θα βγάζατε, αν είχατε επενδύσει 1.000 δολάρια στη Gamestop;

Ο επόμενος George Soros; Πώς ένας 20χρονος έβγαλε 110 εκατ. στη μετοχή της Bed Bath & Beyond

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News