Business & Finance Τετάρτη 26/01/2022, 21:02
ΑΓΟΡΕΣ

Το 2022 έσκασε επιτέλους την φούσκα των meme stocks

Το 2022 έσκασε επιτέλους την φούσκα των meme stocks

Περίπου ένας χρόνος έχει περάσει από την «μανία» που ξέσπασε με τις μετοχές meme και τους μικροεπενδυτές που ρίχτηκαν μέσω του Reddit σε αγώνα επενδύσεων στην GameStop και την AMC.

Οι μετοχές των εταιρειών που ευνοήθηκαν από την επενδυτική φρενίτιδα των «επενδυτών του καναπέ» μπόρεσαν και συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, η οποία όμως φαίνεται πως ήρθε πλέον στο τέλος της. Και αυτή τη φορά, ενδεχομένως οριστικά.

Για όσους παρακολούθησαν πέρυσι τα γεγονότα, οι μετοχές ορισμένων μόνο εταιρειών, με πρωταρχική αυτή της GameStop, ακολουθούσαν ξέφρενη πορεία τον Ιανουάριο του 2021, ενόσω η Wall Street κατρακυλούσε.

Η συνεδρίαση διεκόπη αρκετές φορές λόγω των τεράστιων διακυμάνσεων, ενώ τα μέλη του Αμερικανικού κογκρέσου υποχρεώθηκαν να εμπλακούν και εν τέλει υπήρξαν δεκάδες μηνύσεις χρηστών έναντι της εφαρμογής trading Robinhood, λόγω της διακοπής της διαπραγμάτευσης. Παράλληλα ξεκίνησε έρευνα από τις αρμόδιες αρχές.

Πλέον, και συγκεκριμένα από την αρχή του έτους, η μετοχή της Gamestop έχει υποχωρήσει κατά περίπου 35%, ενώ της AMC κατά τουλάχιστον 40%. Η μετοχή της Robinhood, που έκτοτε κατέστη επίσης meme stock, έχει υποχωρήσει τουλάχιστον κατά 25% και βρισκεται σε ιστορικά χαμηλά από την είσοδό της στην Wall Street πέρυσι.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η άνοδος των meme stocks – όσο διήρκεσε – είχε θετικά αποτελέσματα, αφού άνοιξε την αγορά και σε μικροεπενδυτές. Ιδίως οι millennials και όσοι ανήκουν στην Generation Z εκτέθηκαν για πρώτη φορά στον επενδυτικό κόσμο και συνειδητοποίησαν ότι οι επενδύσεις έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την περιουσία τους.

Ωστόσο, η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης περίπτωσης είναι ότι οι νεότεροι επενδυτές έχουν την τάση να ασχολούνται για μικρότερο χρονικό διάστημα και μόνον επιφανειακά με τις επενδυτικές τους δραστηριότητες.

Σε κάθε περίπτωση, αν και η κερδοφορία των meme stocks είναι αβέβαιη για το 2022, οι ειδικοί συμφωνούν πως απαιτείται μεγάλη προσοχή. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική δημοσκόπηση της εφαρμογής trading, Moomoo, η πλειονότητα θεωρεί ότι οι μετοχές meme είναι η «μεγαλύτερη φούσκα» που έχει υπάρξει ποτέ, μεγαλύτερη και από τα κρυπτονομίσματα και την ακίνητη περιουσία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC, CNN

Διαβάστε επίσης:

Επένδυση-«πύραυλος»: Εάν είχατε τοποθετήσει 10 δολάρια πριν ένα χρόνο θα είχατε σήμερα 3 εκατ. δολάρια

Πόσα χρήματα θα βγάζατε, αν είχατε επενδύσει 1.000 δολάρια στη Gamestop;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News