Business & Finance Παρασκευή 10/05/2024, 07:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παρ’ το αλλιώς»: Πώς οι επιτυχημένοι άνθρωποι ξεπερνούν το άγχος στην εργασία

«Παρ’ το αλλιώς»: Πώς οι επιτυχημένοι άνθρωποι ξεπερνούν το άγχος στην εργασία

Πολλές φορές οι εργαζόμενοι, κάτω από κάποιες συνθήκες, νιώθουν ότι τους καταβάλλει το άγχος σε σημείο να νιώθουν νευρικότητα ή να μπλοκάρουν. Το να ζητήσει κανείς αύξηση ή να κληθεί να κάνει παρουσίαση σε ομάδα στελεχών είναι κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Εύλογα θα αναρωτιόταν κανείς, είναι εφικτό να μετριάσουμε το άγχος σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές στην καριέρα μας;

Οι νευροεπιστήμονες γνέφουν καταφατικά, λέγοντας πως υπάρχει τρόπος να το διαχειριστούμε.

Νοητική μετατόπιση

Οι πολύ επιτυχημένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη λεγόμενη νοητική μετατόπιση για να ξεπεράσουν το άγχος στην εργασία. Παίρνοντας βαθιές αναπνοές μπορεί να μετριαστεί το αίσθημα του άγχους εκείνη τη στιγμή, καθώς ρυθμίζεται το νευρικό σύστημα.

Στην πραγματικότητα για να υπάρξουν εγγυημένα αποτελέσματα, χρειάζεται κάποια προετοιμασία. Η στρατηγική περιλαμβάνει μια βασική αλλαγή νοοτροπίας που χρησιμοποιούν οι επιτυχημένοι άνθρωποι: Δεν βλέπουν το άγχος ως κάτι κακό που πρέπει να ξεπεραστεί, αλλά αντίθετα ως κάτι φυσικό που μπορούν να διαχειριστούν.

Οι περισσότεροι σκέφτονται να πάρουν τον έλεγχο της κατάστασης για να την αλλάξουν αλλά οι επιστήμονες συνιστούν σειρά ασκήσεων ώστε να κατανοήσει και να διαχειριστεί κανείς το άγχος του.

Με αυτόν τον τρόπο, ο εγκέφαλος έχει αυτόματα ένα σωρό επιλογές που μπορεί να κάνει σε μια δύσκολη στιγμή.

Οι τεχνικές

  • Εξάσκηση: Κάνετε εικονικές συνεντεύξεις για δουλειά πριν μιλήσετε με έναν υπεύθυνο πρόσληψης.
  • Ηρεμία: Εξασκηθείτε σε γρήγορες, εύκολες συνεδρίες ενσυνειδητότητας
  • Ανανέωση της εικόνας: Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι η νευρικότητα που νιώθετε είναι φυσιολογική και εξυπηρετεί έναν σκοπό

Μια άλλη τεχνική είναι το διάλειμμα από πολύ αγχωτικές καταστάσεις, με το να παρατηρεί κανείς ή να σκέφτεται τα στοιχεία της φύσης, τον ουρανό, τα φύλλα, τον ήχο της θάλασσας, πράγματα που προκαλούν δέος και τα οποία σε κάνουν να αισθάνεσαι σαν κουκκίδα. Αυτή η στιγμή είναι ευκαιρία να επαναπροσδιορίσει κανείς τις σκέψεις του.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι τεχνικές μπορούν να βοηθήσουν να αλλάξει η σκέψη μας σχετικά με τη νευρικότητα, μετατοπίζοντας την οπτική μας από το «Είμαι ανήσυχος για την κατάσταση στην οποία βρίσκομαι» στο «Το σώμα μου προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση».

Πολυάριθμες μελέτες έχουν εξετάσει τις επιδόσεις σε τεστ μαθηματικών και διαπίστωσαν ότι οι μαθητές επιτυγχάνουν υψηλότερες βαθμολογίες όταν επανακατηγοριοποιούν το άγχος ως ένα απλό σημάδι ότι το σώμα αντιμετωπίζει τις δυσκολίες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Προσπαθήστε σκληρά αλλά όχι και τόσο σκληρά: Το 85% είναι ο «μαγικός αριθμός»

Βurn οn: Όταν δεν μπορείς να σταματήσεις να δουλεύεις

Burnout: Τρία red flags που δείχνουν ότι η δουλειά θα σας εξαντλήσει 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News