Business & Finance Παρασκευή 3/05/2024, 10:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μην λέτε τον Richard Branson δισεκατομμυριούχο – Γιατί το θεωρεί προσβλητικό

Μην λέτε τον Richard Branson δισεκατομμυριούχο – Γιατί το θεωρεί προσβλητικό

Ο Richard Branson δεν βλέπει το χρήμα σαν μέτρο της επιτυχίας ενός προσώπου.

Μάλιστα, λέει ότι το βρίσκει «αρκετά προσβλητικό» όταν κάποιος τον συστήνει ως τον «δισεκατομμυριούχο Richard Branson», παρά τον συνιδρυτή της Virgin Group.

Όπως λέει στο CNBC, είναι «πολύ λυπηρό» όταν κάποιος εστιάζει ολόκληρη τη ζωή του μόνο στο να βγάζει χρήματα.

«Ίσως στην Αμερική, το να είσαι ‘δισεκατομμυριούχος’ είναι σημάδι επιτυχίας, αλλά αυτό με θυμώνει», λέει ο Branson. «Νομίζω ότι αυτό που δημιουργείς  είναι η φήμη σου».

Ο Branson έχει δημιουργήσει την Virgin Group, μια εταιρεία συμμετοχών και venture capital που κατέχει επιχειρήσεις σε μια μεγάλη ποικιλία βιομηχανιών, από τις αερομεταφορές και τις τηλεπικοινωνίες έως τις διαστημικές πτήσεις.

Η εταιρεία αυτή ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το γεγονός ότι ο Branson διαθέτει περιουσία 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes. Αλλά ο ίδιος αμφισβητεί την ιδέα ότι τη δημιούργησε για να βγάλει χρήματα.

«Η φήμη σου είναι εάν οι άνθρωποι που εργάζονται μαζί σου είναι υπερήφανοι για αυτό που έχουν δημιουργήσει», λέει. «Το να πληρώνεις τους λογαριασμούς στο τέλος του έτους είναι σημαντικό, αλλά αυτό που κάνουν οι επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο σήμερα – και ο μόνος λόγος που πετυχαίνουν – είναι ότι κάνουν τη διαφορά στη ζωή των άλλων ανθρώπων. Και αυτό είναι το μόνο που έχει πραγματικά σημασία».

Κάθε φορά που ο Branson ξεκινά ένα νέο εγχείρημα – όπως όταν ίδρυσε τη Virgin Atlantic το 1984 και τη Virgin Mobile το 1999 – κάνει στον εαυτό του δύο ερωτήσεις:

–          Αν το δημιουργήσω αυτό, μπορεί να είναι καλύτερο από αυτό που κάνουν όλοι οι άλλοι;

–          Μπορεί να κάνει μια πραγματική διαφορά στον κόσμο;

Η οικονομική επιτυχία συχνά ακολουθούσε, αλλά ο Branson επιμένει ότι τα χρήματα δεν ήταν ποτέ η κύρια κινητήριος δύναμή του.

Το πρώτο του επιτυχημένο επιχειρηματικό εγχείρημα, ένα νεανικό περιοδικό που ονομαζόταν «Student», είχε ως στόχο να αμφισβητήσει τις παρωχημένες εκδόσεις της εποχής, λέει ο Branson.

«Ήθελα να επιβιώσει. Και ναι, ήθελα να έχω αρκετή διαφήμιση για να πληρώσω τα πιεστήρια και τις εταιρείες του χαρτιού», λέει. «Αλλά τα χρήματα σίγουρα δεν ήταν το κίνητρο για την έκδοση ενός περιοδικού».

Η κορυφαία συμβουλή του σε όποιον θέλει να επιτύχει

Η συμβουλή που δίνει ο επιχειρηματίας σε όποιον θέλει να επιτύχει είναι να αναζητήσει ευκαιρίες τις οποίες να θεωρεί ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές. Αυτή είναι μια συνταγή για μεγαλύτερη ευτυχία και είναι πιο πιθανό να καταλήξετε επιτυχημένοι παρά αν σκέφτεστε μόνο το κέρδος, λέει.

«Έχουμε μόνο μια ζωή», λέει ο Branson. «Περνάμε πολύ χρόνο στη δουλειά και θα ήταν λυπηρό αν το κάνουμε μόνο για τα χρήματα».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

«Εάν χρειάζεται να γελοιοποιηθείς, κάν’ το»: Ο επιχειρηματίας που ακολουθεί τη συμβουλή του

Το μυστικό της επιτυχίας του Richard Branson είναι κάτι πολύ απλό

Richard Branson: Σε 50 χρόνια θα πηγαίνουμε σε ξενοδοχείο στο φεγγάρι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News