Business & Finance Τετάρτη 8/05/2024, 15:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Γιατί τα πληθωριστικά μαθηματικά της δεν αποθαρρύνουν πια τους επενδυτές

Τουρκία: Γιατί τα πληθωριστικά μαθηματικά της δεν αποθαρρύνουν πια τους επενδυτές

Οι προβλέψεις της Τουρκίας για τον πληθωρισμό μπορεί να εξακολουθούν να τίθενται υπό αμφισβήτηση, αλλά αυτή τη φορά ο κόσμος της αγοράς δεν δείχνει να διαμαρτύρεται.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Fatih Karahan, ετοιμάζεται να παρουσιάσει τις νέες τριμηνιαίες προβλέψεις σε εκδήλωση στην Άγκυρα την Πέμπτη, αλλά η προσοχή των επενδυτών εστιάζεται αντ’ αυτού στο πώς η νομισματική πολιτική ευθυγραμμίζεται με έναν στόχο που ένας κορυφαίος αξιωματούχος αποκαλεί «φιλόδοξο αλλά εφικτό». Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί σχεδόν στο μισό (36% από 70%) έως το τέλος του έτους, μια εκτίμηση πιο αισιόδοξη από τις προβλέψεις όλων των αναλυτών πλην ενός που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Οι υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις υπό την προηγούμενη ηγεσία της κεντρικής τράπεζας αποτελούσαν αποτρεπτικό παράγοντα για τους επενδυτές, καθώς οι τιμές καταναλωτή είχαν επιδοθεί σε ράλι εκτός ελέγχου. Τώρα, ωστόσο, η κεντρική τράπεζα βλέπει τις προβλέψεις της ως στόχους που προορίζονται για τη διαμόρφωση της πολιτικής, ενώ παράλληλα κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να καταπνίξει τον πληθωρισμό.

Η αγορά θεωρεί ότι μια ενδεχόμενη απόφαση να διατηρηθεί η φετινή πρόβλεψη στο 36%, στην πραγματικότητα θα στήριζε τις εισροές στα τοπικά ομόλογα, εάν συνοδευόταν από ένα μήνυμα πρόσθετης νομισματικής σύσφιγξης, δήλωσε ο Altug Ozaslan, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων επενδύσεων Fortuna Capital. 

«Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη νομισματική πολιτική και οι πιθανές κινήσεις για περαιτέρω σύσφιγξη της ρευστότητας αποτελούν το κλειδί για να εισροές στα κρατικά ομόλογα», δήλωσε ο Ozaslan.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την υιοθέτηση πιο συμβατικών οικονομικών πολιτικών από την Τουρκία, επικρατεί επιείκια για τον Karahan και τους δύο αντιπροέδρους της κεντρικής τράπεζας. Παρόλα αυτά, η εκδήλωση της Πέμπτης είναι μια σπάνια ευκαιρία να διευρευνηθούν οι εκτιμήσεις για το μελλον της οικονομίας, την ώρα που ο πληθωρισμός «τρέχει» ταχύτερα από ό,τι στη Βενεζουέλα και τα επιτόκια κυμαίνονται σχεδόν στο μείον 20% όταν προσαρμόζονται στις τρέχουσες τιμές.

Ωστόσο, οι Τούρκοι αξιωματούχοι προτιμούν να εξετάζουν τη διαφορά μεταξύ του κόστους δανεισμού και της πρόβλεψης για την πορεία του πληθωρισμού. Βάσει αυτού του μέτρου υπολογισμού, τα επιτόκια είναι θετικά από τον περασμένο Νοέμβριο.

Σημειωτέον ότι ο επίσημος πληθωρισμός έχει αναρριχηθεί σε ποσοστό άνω του 70%, μετά από εννέα αυξήσεις των επιτοκίων, ενώ ο αποπληθωρισμός αναμένεται πιθανότατα να ξεκινήσει τον Ιούνιο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Βloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Κοντά στο 70% έφτασε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός

Τουρκία: Εκπληξη από την κεντρική τράπεζα – Αύξηση επιτοκίων στο 50%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News