Business & Finance Τετάρτη 8/05/2024, 13:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FTX: Μια ασυνήθιστη απάτη – Τα θύματα αποπληρώνονται και με τόκο

FTX: Μια ασυνήθιστη απάτη – Τα θύματα αποπληρώνονται και με τόκο

Συνήθως, σε μια απάτη που γράφεται στα πρωτοσέλιδα και καταλήγει σε μια ηχηρή χρεοκοπία, τα θύματα χάνουν δισεκατομμύρια. Αλλά η περίπτωση του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων FTX είναι διαφορετική. Γιατί μπορεί ο ιδρυτής του,  Sam Bankman-Fried να εκτίει ποινή φυλάκισης 25 ετών για απάτη, όμως οι πελάτες του FTX θα ανακτήσουν το σύνολο των χρημάτων που έχασαν με την κατάρρευσή του το 2022, και μάλιστα με τόκο. Πρόκειται για κάτι που συμβαίνει σπάνια στο πλαίσιο των διαδικασιών του αμερικανικού πτωχευτικού δικαίου.

Κατά κανόνα, οι πιστωτές που βρίσκονται πιο χαμηλά στη λίστα των απαιτήσεων ανακτούν μόλις μερικά σεντς για κάθε δολάριο που έχασαν, όμως στην περίπτωση του FTX ωφελούνται από το ισχυρό ράλι των κρυπτονομισμάτων. Η εταιρεία μπόρεσε επίσης να πουλήσει δεκάδες άλλα περιουσιακά στοιχεία και διάφορα venture capital projects, όπως για παράδειγμα ένα μερίδιο στην επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης Anthropic.

«Ανάμεσα σε όλες τις χρεοκοπίες, αυτό είναι ένα απλά απίστευτο αποτέλεσμα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του FTX, John Ray, ο οποίος ανέλαβε μετά την κατάρρευση του  χρηματιστηρίου.

Όταν ολοκληρώσει την ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του, το FTX θα έχει έως και 16,3 δισ. δολάρια σε μετρητά να διανείμει, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της εταιρείας. Το ποσό που χρωστά στους πελάτες και τους πιστωτές του ανέρχεται περίπου σε 11 δισ. δολάρια, σημειώνει το Bloomberg.

Στην πρόσφατη ιστορία του αμερικανικού πτωχευτικού δικαίου, είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις εταιρειών που χρεοκόπησαν αλλά κατάφεραν να αποπληρώσουν στο ακέραιο τους πιστωτές τους. Το 2021, η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων Hertz εξήλθε από την χρεοκοπία έχοντας χρήματα για να αποπληρώσει τους μετόχους της, αφότου οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σημαντικά. Το 2013, η μητρική της American Airlines επίσης εξήλθε από τη χρεοκοπία με ένα σχέδιο να αποπληρώσει πλήρως τους μετόχους και τους πιστωτές.

Στην περίπτωση του FTX, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αιφνιδιαστικό αποτέλεσμα, με δεδομένο ότι η κατάρρευση του χρηματιστηρίου πυροδότησε συγκρίσεις με την απάτη της Enron ή του Bernie Madoff.

Βέβαια, παρότι όλα τα χρέη του FTX θα πληρωθούν στο ακέραιο, με τόκο, δεν θα μείνουν χρήματα για την αποζημίωση των μετόχων. Ανάμεσα στους βασικούς μετόχους του FTX είναι οι Sequoia Capital, Thoma Bravo, Temasek Holdings και Ontario Teachers Pension Plan. Στην εταιρεία είχαν επενδύσει επίσης ο Tom Brady και η Gisele Bündchen.

Ανάλογα με τον τύπο της απαίτησής τους, κάποιοι πιστωτές μπορεί να λάβουν ακόμα και το 142% των χρημάτων που τους χρωστούσε το FTX, σύμφωνα με το Bloomberg. Όμως, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, οι πελάτες θα λάβουν το 118% των χρημάτων που είχαν στην πλατφόρμα την ημέρα που χρεοκόπησε. Οι πληρωμές θα γίνουν σε αρκετούς μήνες.

Ως αποτέλεσμα, οι απαιτήσεις των πιστωτών έχουν γίνει περιζήτητες στη δευτερογενή αγορά, με κάποιες να αλλάζουν χέρια σε τιμές πάνω από το 100% της ονομαστικής τους αξίας, ενώ αμέσως μετά την χρεοκοπία του FTX πωλούνταν σε τιμές ακόμα και 3 σεντς ανά δολάριο.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Από το ρετιρέ στη φυλακή – Ο Sam Bankman-Fried θα γεράσει πίσω από τα σίδερα

Sam Bankman-Fried: Στα βήματα του Bernie Madoff και 50 χρόνια φυλακής;

Ο άνθρωπος που θα έσωζε τον κόσμο – Πώς ο Sam Bankman-Fried κορόιδεψε τους πάντες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News