Business & Finance Δευτέρα 29/04/2024, 10:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τσίμπησε» ο πληθωρισμός στην Ισπανία – Αποσύρονται μέτρα στήριξης

«Τσίμπησε» ο πληθωρισμός στην Ισπανία – Αποσύρονται μέτρα στήριξης

Για δεύτερο συναπτό μήνα επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στην Ισπανία, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να αποσύρει το μέτρα στήριξης, τα οποία απορρόφησαν μέρος της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους. 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανέβηκε στο 3,4% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση. Αφαιρώντας τον πληθωρισμό ενέργειας και ορισμένων τροφίμων, υποχώρησε περισσότερο από το προσδοκώμενο στο 2,9% και στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το 2022. 

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει μικρή επιτάχυνση και στον γερμανικό πληθωρισμό, που δημοσιεύεται σήμερα Δευτέρα, ενώ για ολόκληρο το μπλοκ αναμένεται να παραμείνει σταθερός στο 2,4% για πρώτη φορά φέτος.

Η ΕΚΤ πάντως έχει επισημάνει επανειλημμένως ότι τους επόμενους μήνες θα δούμε διακυμάνσεις στον πληθωρισμό. Βέβαια, αυτό δεν θα αναστείλει τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού που προβλέπεται να ξεκινήσει από τον Ιούνιο.

Στην Ισπανία αναμένονται περαιτέρω οικονομικά στοιχεία αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου του ΑΕΠ πρώτου τριμήνου. Παράλληλα, όμως, ξεδιπλώνεται και ένα πολιτικό «δράμα», με τον πρωθυπουργό Pedro Sanchez να ανακοινώνει σήμερα Δευτέρα εάν θα παραμείνει στα καθήκοντά του ή όχι.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κεντρικές τράπεζες: Υψηλά επιτόκια μέχρι το τέλος του 2025

ΕΚΤ: Υποχωρούν οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό

Έρευνα Focus-Bari: Πιο σφικτό ζωνάρι για το 55% των Ελλήνων τους επόμενους 12 μήνες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News