Business & Finance Παρασκευή 26/04/2024, 15:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: «Τσίμπησε» ο δείκτης πληθωρισμού που προτιμά η Fed

ΗΠΑ: «Τσίμπησε» ο δείκτης πληθωρισμού που προτιμά η Fed

Ο «αγαπημένος» δείκτης της Fed για τις υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ εμφανίζεται αυξημένος εντείνοντας τις ανησυχίες για την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Ο δομικός δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή. Σε σχέση με έναν χρόνο πριν, αυξήθηκε κατά 2,8%, ενώ αναμενόταν να διαμορφωθεί στο 2,7% σε σχέση με πέρυσι τον Μάρτιο, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση αναλυτών του Dow Jones.

Ο συνολικός δείκτης τιμών PCE αυξήθηκε επίσης κατά 0,3% από τον Φεβρουάριο και κατά 2,7% από το προηγούμενο έτος.

Οι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο κατά 0,5%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση φέτος.

Ο αυξημένος πληθωρισμός του πρώτου τριμήνου του 2024 σε συνδυασμό με τις σταθερές δαπάνες των νοικοκυριών, πιθανότατα θα αποτρέψει τους αξιωματούχους της Fed από μια μείωση των επιτοκίων μέχρι αργότερα ή ίσως και καθόλου φέτος. Οι αξιωματούχοι που συνεδριάζουν την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού σε υψηλό δύο δεκαετιών.

Πάντως, η Wall Street δείχνει ψύχραιμη θεωρώντας ότι τα μηνιαία στοιχεία για τον πληθωρισμό κυμάνθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στον πληθωρισμό των υπηρεσιών, εξαιρουμένων των τιμών στέγασης και ενέργειας, ο οποίος τείνει να είναι πιο επίμονος. Ο εν λόγω δείκτης σκαρφάλωσε στο 0,4% από τον Φεβρουάριο, επιταχύνοντας σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το BEA.

Η εύρωστη αγορά εργασίας είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο τα νοικοκυριά δεν έχουν ακόμη φρενάρει τις δαπάνες μπροστά στα υψηλά επιτόκια και τις αυξημένες τιμές. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Φρέναρε η ανάπτυξη στο 1,6% το πρώτο τρίμηνο

J. Dimon: Η αμερικανική οικονομία ανθεί, αλλά…

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News