Business & Finance Τετάρτη 24/04/2024, 22:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεύτερη θητεία Τράμπ: Εμπορικοί πόλεμοι, ορυκτά καύσιμα και απελάσεις

Δεύτερη θητεία Τράμπ: Εμπορικοί πόλεμοι, ορυκτά καύσιμα και απελάσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να τιμωρήσει τους πολιτικούς του εχθρούς, να απελάσει εκατομμύρια μετανάστες και να αναδιαμορφώσει το παγκόσμιο εμπόριο με ακριβούς δασμούς, εάν κερδίσει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ακολουθεί μια ματιά σε μερικές από τις πολιτικές που έχει δεσμευτεί να θεσπίσει ο Τραμπ:

Εμπόριο 

Ο Ρεπουμπλικανός Τραμπ υποστήριξε την ιδέα επιβολής δασμών 10% σε όλα τα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ, μια κίνηση που υποστηρίζει ότι θα εξαλείψει το εμπορικό έλλειμμα, αλλά που σύμφωνα με τους επικριτές του θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές και σε παγκόσμια οικονομική αστάθεια.

Είπε επίσης ότι θα πρέπει να έχει την εξουσία να ορίζει υψηλότερους δασμούς σε χώρες που έχουν θεσπίσει δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές.

Ο Τραμπ έχει βάλει στο στόχαστρο την Κίνα. Προτείνει τη σταδιακή κατάργηση των κινεζικών εισαγωγών αγαθών όπως ηλεκτρονικών, χάλυβα και φαρμακευτικών προϊόντων για τέσσερα χρόνια. Θέλει επίσης να απαγορεύσει στις κινεζικές εταιρείες να κατέχουν υποδομές των ΗΠΑ στους τομείς της ενέργειας και της τεχνολογίας.

Ομοσπονδιακή γραφειοκρατία

Ο Τραμπ θα επιδιώξει να καταργήσει αυτό που αποκαλεί «βαθύ κράτος» – ομοσπονδιακοί υπάλληλοι σταδιοδρομίας που λέει ότι επιδιώκουν λαθραία τις δικές τους ατζέντες – μέσω ενός εκτελεστικού διατάγματος που θα επανακατατάξει χιλιάδες εργαζόμενους για να τους επιτρέψει να απολυθούν. Αυτό πιθανότατα θα αμφισβητηθεί στο δικαστήριο. Ορκίστηκε να απολύσει, όπως αποκαλεί, διεφθαρμένους παράγοντες σε θέσεις εθνικής ασφάλειας και να «ξεριζώσει» τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ο Τραμπ έχει πει ότι θα απαιτούσε από κάθε ομοσπονδιακό υπάλληλο να περάσει ένα νέο τεστ δημόσιας υπηρεσίας, όπως θα την διαμορφώσει ο ίδιος, αν και οι πρακτικές του εξουσίες για να το πράξουν είναι περιορισμένες. Οι στενοί σύμμαχοι εξετάζουν επίσης πολλές πιθανές προσλήψεις που θα μπορούσαν να βασιστούν στην εφαρμογή των πολιτικών του.

Θα πολεμούσε τους ομοσπονδιακούς πληροφοριοδότες που συνήθως προστατεύονται από το νόμο και θα ίδρυε ένα ανεξάρτητο όργανο για την «παρακολούθηση» των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Έρευνες για εχθρούς 

Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιήσει τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες επιβολής του νόμου για να διερευνήσει τους πολιτικούς του εχθρούς. Θέλει να διορίσει έναν ειδικό εισαγγελέα για να διεξάγει έρευνα για τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αν και δεν έχει διευκρινίσει τους λόγους για μια τέτοια έρευνα. Είπε επίσης ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα ερευνήσει τους εισαγγελείς της περιφέρειας.

Ενέργεια

Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να αυξήσει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων στις ΗΠΑ διευκολύνοντας τη διαδικασία αδειοδότησης για γεωτρήσεις σε ομοσπονδιακή γη και ενθαρρύνοντας την κατασκευή νέων αγωγών φυσικού αερίου.

Έχει πει ότι θα αποσύρει ξανά τις ΗΠΑ από τις Συμφωνίες του Παρισιού για το κλίμα, ένα πλαίσιο για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και θα υποστηρίξει την αύξηση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Θα απέσυρε επίσης τις εντολές του Μπάιντεν για τα ηλεκτρικά οχήματα και άλλες πολιτικές που αποσκοπούν στη μείωση των εκπομπών των αυτοκινήτων.

Οικονομία 

Μαζί με την ατζέντα του για το εμπόριο και την ενέργεια, ο Τραμπ υποσχέθηκε να περικόψει τους ομοσπονδιακούς κανονισμούς που, όπως υποστηρίζει, περιορίζουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Δεσμεύτηκε να διατηρήσει μια ευρεία φορολογική μείωση του 2017 που υπέγραψε ενώ ήταν στην εξουσία και η οικονομική του ομάδα έχει συζητήσει έναν περαιτέρω γύρο περικοπών φόρων σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες πέρα από αυτές που θεσπίστηκαν στην πρώτη του θητεία. Είπε ότι ως πρόεδρος θα πιέσει την Φέντεραλ Ριζέρβ να μειώσει τα επιτόκια.

Μετανάστευση

Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να επαναφέρει τις πολιτικές της πρώτης θητείας που στοχεύουν τις παράνομες διελεύσεις των συνόρων, να ανακαλέσει τα μέτρα του Μπάιντεν υπέρ των μεταναστών και να προχωρήσει με σαρωτικούς νέους περιορισμούς.

Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να περιορίσει την πρόσβαση σε άσυλο στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού και να ξεκινήσει τη μεγαλύτερη προσπάθεια απέλασης στην αμερικανική ιστορία, η οποία πιθανότατα θα προκαλέσει νομικές προκλήσεις και αντιδράσεις από τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο.

Ο Τραμπ έχει πει ότι θα επιδιώξει να τερματίσει την αυτόματη ιθαγένεια για τα παιδιά που γεννιούνται από μετανάστες, μια κίνηση που θα αντίκειται στη μακροχρόνια ερμηνεία του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Άμβλωση

Ο Τραμπ διόρισε τρεις δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ που ήταν μέρος της πλειοψηφίας που κατήργησε τη συνταγματική προστασία για τις αμβλώσεις. Πιθανότατα θα συνέχιζε να διορίζει ομοσπονδιακούς δικαστές που θα τηρούσαν τα όρια των αμβλώσεων.

Ταυτόχρονα, είπε ότι η ομοσπονδιακή απαγόρευση των αμβλώσεων είναι περιττή και ότι το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί σε κρατικό επίπεδο. Έχει υποστηρίξει ότι η απαγόρευση έξι εβδομάδων που ευνοείται από ορισμένους Ρεπουμπλικάνους είναι υπερβολικά σκληρή και ότι οποιαδήποτε νομοθεσία θα πρέπει να περιλαμβάνει εξαιρέσεις για βιασμό, αιμομιξία και την υγεία της μητέρας. Έχει επίσης εκφράσει την αντίθεσή του σε μια ακόμη αυστηρότερη απαγόρευση που έθεσε ένα δικαστήριο στην Αριζόνα.

Εξωτερικές Υποθέσεις

Ο Τραμπ ήταν επικριτικός για την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία και είπε ότι θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο σε 24 ώρες εάν εκλεγεί, αν και δεν είπε πώς θα το έκανε αυτό.

Ο Τραμπ είπε επίσης ότι υπό την προεδρία του, η Αμερική θα επανεξετάσει θεμελιωδώς «τον σκοπό του ΝΑΤΟ και την αποστολή του ΝΑΤΟ». Αν και έχει υποβάλει λιγοστές ξεκάθαρες προτάσεις πολιτικής, είπε στο Reuters σε συνέντευξή του πέρυσι ότι η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να παραχωρήσει κάποιο έδαφος για να καταλήξει σε ειρηνευτική συμφωνία.

Ο Τραμπ αντιτάχθηκε σε ένα πακέτο βοήθειας 61 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο αρνήθηκαν να το υποστηρίξουν. 

Έχει υποστηρίξει το Ισραήλ στον αγώνα του εναντίον της Χαμάς, παρά το γεγονός ότι αρχικά επέκρινε τους ηγέτες του μετά τις επιθέσεις του Οκτωβρίου από την μαχητική ομάδα στο Ισραήλ. 

Εκπαίδευση 

Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να απαιτήσει από τα κολέγια και τα πανεπιστήμια να «υπερασπίσουν την αμερικανική παράδοση και τον δυτικό πολιτισμό». Είπε ότι θα κατευθύνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης να συνεχίσει υποθέσεις πολιτικών δικαιωμάτων κατά σχολείων που εμπλέκονται σε φυλετικές διακρίσεις.

Επίσης, ο Τραμπ θα υποστήριζε προγράμματα που επιτρέπουν στους γονείς να χρησιμοποιούν δημόσιους πόρους για ιδιωτική ή θρησκευτική διδασκαλία.

Έγκλημα 

Ο Τραμπ λέει ότι θα επιβάλει τη θανατική ποινή για την εμπορία ανθρώπων και για τους εμπόρους ναρκωτικών. Έχει επίσης προτείνει ότι αυτοί που λεηλατούν καταστήματα λιανικής θα μπορούσαν να πυροβοληθούν ενώ βρίσκονται στο χώρο.

Άστεγοι 

Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να απαγορεύσει τα λεγόμενα «αστικά στρατόπεδα» από τις πόλεις της Αμερικής και να απαιτήσει από τους άστεγους να δεχθούν θεραπεία από τον εθισμό σε ναρκωτικά διαφορετικά θα συλλαμβάνονται. 

Είπε ότι στη συνέχεια θα «άνοιγε μεγάλα αγροτεμάχια φθηνής γης», όπου οι πόλεις με σκηνές θα μετεγκατασταθούν και θα στελεχωθούν με γιατρούς, συμβούλους ναρκωτικών και ειδικούς ψυχικής υγείας.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News