Business & Finance Τετάρτη 10/04/2024, 22:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σάμερς: Μετά την άνοδο του πληθωρισμού, πιθανή ακόμη και αύξηση επιτοκίων

Σάμερς: Μετά την άνοδο του πληθωρισμού, πιθανή ακόμη και αύξηση επιτοκίων

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λάρι Σάμερς, δήλωσε ότι τα υψηλότερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαρτίου στις ΗΠΑ σημαίνουν ότι ο κίνδυνος η επόμενη κίνηση της Fed να είναι ανοδική, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. 

«Θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη την πιθανότητα η επόμενη κίνηση να είναι προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω», είπε ο Σάμερς, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg. Άφησε να εννοηθεί  ότι αυτό έχει μία πιθανότητα 15% έως 20%. 

Ο Σάμερς έκανε την παραπάνω δήλωση μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό για το μήνα Μάρτιο, που ξεπέρασαν τις προβλέψεις οικονομολόγων. Ειδικά, έδωσε έμφαση στον πληθωρισμό υπηρεσιών, τον οποίο παρακολουθούν στενά οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής της Fed, που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων, ενέργειας και στέγης, και ο οποίος επιταχύνθηκε. 

«Με τα σημερινά δεδομένα, μία μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο μου φαίνεται επικίνδυνη και τρομερό λάθος συγκρίσιμο με τα λάθη που έκανε η Fed το καλοκαίρι του 2021», είπε ο Σάμερς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. «Δεν χρειαζόμαστε επιτοκιακές μειώσεις αυτή τη στιγμή». 

Ο Σάμερς σημείωσε ότι τα πράγματα μπορεί ακόμη να αλλάξουν έως τον Ιούνιο, με ενδεχόμενο αντιστροφής του οικονομικού κλίματος και υποχώρησης των χρηματοοικονομικών αγορών. Πάντως, οι πιθανότητες εξακολουθούν να κλίνουν προς μείωση των επιτοκίων από την Fed φέτος, «όχι όμως στο βαθμό που έχουν προεξοφλήσει οι αγορές», είπε. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

 

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Στο 3,5% αυξήθηκε ο πληθωρισμός – Ξεπέρασε τις προβλέψεις

Ομόλογα: Σε ευρωπαϊκούς τίτλους στρέφονται οι μεγαλοεπενδυτές – Απομάκρυνση από ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News