Business & Finance Τετάρτη 10/01/2024, 14:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Jamie Dimon: Αλά ’70s φέτος η αμερικανική οικονομία – Και όχι για καλό

Jamie Dimon: Αλά ’70s φέτος η αμερικανική οικονομία – Και όχι για καλό

Ομοιότητες με την κατάσταση στην οποία βρισκόταν κατά τη δεκαετία του 1970 εμφανίζει φέτος η αμερικανική οικονομία, όπως δήλωσε με απαισιόδοξη χροιά ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon.

Στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο Fox Business, ο Dimon κατονόμασε ορισμένες εξελίξεις που θυμίζουν στοιχεία αντίστοιχα με εκείνη την περίοδο: μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, μεταβολές στις εμπορικές ροές και δεσμεύσεις για μεγάλες δημόσιες δαπάνες – αυτή τη φορά για έργα υποδομών και τον νόμο μείωσης του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act ή IRA). Σύμφωνα με τον ίδιο, όλες αυτές οι εξελίξεις ενισχύουν τον πληθωρισμό.

«Και αυτό μου θυμίζει λίγο τα ‘70s», σημείωσε ο Dimon, αναφερόμενος στην παρατεταμένη περίοδο υψηλού πληθωρισμού και στασιμότητας της αμερικανικής οικονομίας.

Οι προβλέψεις του Dimon, ο οποίος προειδοποιεί εδώ και μήνες για ύφεση στις ΗΠΑ, συγκρούονται με τις εκτιμήσεις πολλών οικονομολόγων, οι οποίοι αναμένουν ότι η οικονομία θα καταφέρει να απορροφήσει τις πιέσεις, ιδίως μετά την ταχεία αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων το 2023. Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός άγγιξε υψηλό 40 ετών τον Ιούνιο του 2022, προτού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προέβη σε πρωτοφανή σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής πέρυσι. Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Ιούλιο, τα επιτόκια δανεισμού έχουν παραμείνει σταθερά, ενώ αναμένονται τρεις περικοπές φέτος.

«Προφανώς, όλοι όσοι δραστηριοποιούμαστε στην αγορά ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε τα πάνω και τα κάτω από τα σκαμπανεβάσματα της οικονομίας. Πιστεύω, όμως, ότι οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες», δήλωσε ο Dimon, εκφράζοντας διάφορες ανησυχίες, όπως τα κονδύλια της πανδημίας, τα οποία πρόκειται σύντομα να στερέψουν, καθώς και το υψηλό κόστος δανεισμού.

Εξού και δήλωσε επιφυλακτικός για το «παραμυθένιο» σενάριο της αποφυγής της ύφεσης, υποστηρίζοντας ότι η οικονομία δεν είναι ούτε σε εξαιρετική ούτε στη χείριστη κατάσταση.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, προειδοποίησε για άλλη μια φορά για ύφεση, καθώς τα αποτελέσματα της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής θα αργήσουν να φανούν στην «πραγματική» οικονομία.

«Πιστεύω ότι ορθώς ανέβασαν τα επιτόκια», δήλωσε αναφερόμενος στην κεντρική τράπεζα της χώρας. «Θεωρώ πως άργησαν λίγο, αλλά νομίζω ότι περιμένοντας να δουν τι θα συμβεί κάνουν το σωστό. Βέβαια, όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορεί κάλλιστα να μας σπρώξουν προς την ύφεση παρά προς μια ομαλή προσγείωση», συμπλήρωσε ο ίδιος.

moneryeview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

JP Morgan: Το χρέος των 34 τρισ. δολαρίων και το βατράχι που βράζει

Στα επίπεδα-ρεκόρ των 34 τρισ. δολαρίων το χρέος των ΗΠΑ

Πέντε λόγοι αισιοδοξίας για την αμερικανική οικονομία το 2024

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News