Business & Finance Τετάρτη 3/04/2024, 21:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Δεν θα πιάσει το στόχο του 3% για το έλλειμμα τουλάχιστον έως το 2026

Ιταλία: Δεν θα πιάσει το στόχο του 3% για το έλλειμμα τουλάχιστον έως το 2026

Η Ιταλία θα χρειαστεί τουλάχιστον έως το 2026 για να μπορέσει να φέρει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της στο όριο του 3% της Ε.Ε., σύμφωνα με πηγές, γεγονός που σημαίνει ότι θα βρεθεί στο «μικροσκόπιο» των αρμόδιων κοινοτικών δημοσιονομικών αρχών. 

Με έλλειμμα στο 7,2% του ΑΕΠ πέρυσι, λόγω φοροαπαλλαγών για ανακαινίσεις κατοικιών, η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να φέρει τα δημοσιονομικά της χώρας σε βιώσιμο μονοπάτι, σύμφωνα με πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. 

Η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει τις νέες προβλέψεις της για την οικονομία την επόμενη Τρίτη. Το υπουργείο Οικονομικών ενδεχομένως να ανακοινώσει ότι περιμένει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για φέτος, 1%, πιο πάνω από τις προβλέψεις 0,6% οικονομολόγων. 

Η πιο γρήγορη ανάπτυξη θα βοηθήσει στη μείωση του ελλείμματος κοντά στο 4,4% για φέτος και κάτω από το 4% το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις πηγές. 

Ο υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι έχει επανειλημμένως διαβεβαιώσει ότι τα δημοσιονομικά της χώρας του παραμένουν «απόλυτη προτεραιότητα». 

Ο Τζορτζέτι χρειάστηκε να εξηγήσει μία σειρά από αναθεωρήσεις των προβλέψεων για το έλλειμμα από το 2022, όταν ανέλαβε το υπουργείο. 

Παρότι η υπέρβαση των ελλειμμάτων ήταν κάτι αναμενόμενο, βάζει ωστόσο την Ιταλία στο στόχαστρο, παρότι και άλλες οικονομίες της Ε.Ε. έχουν υψηλά ελλείμματα. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News