Business & Finance Τρίτη 19/03/2024, 14:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Οι τριγμοί στη Φενέρ και το βαρύ κόστος της βίας στα γήπεδα

Τουρκία: Οι τριγμοί στη Φενέρ και το βαρύ κόστος της βίας στα γήπεδα

Ο διάσημος ποδοσφαιρικός σύλλογος της Κωνσταντινούπολης Fenerbahce Futbol AS εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από το κορυφαίο πρωτάθλημα της χώρας μετά από ένα νέο περιστατικό βίας που αμαυρώνει την εικόνα του τουρκικού αθλητισμού.

Η ζωντανή μετάδοση του κυριακάτικου εκτός έδρας αγώνα με την Τραμπζονσπόρ έδειξε τουλάχιστον έναν θεατή να επιτίθεται με μαχαίρι προς τον Bright Osayi-Samuel της Φενέρμπαχτσε, έναν Νιγηριανοβρετανό δεξιό εξτρέμ, την ώρα που η ομάδα συγκεντρωνόταν για να πανηγυρίσει τη νίκη της με 3-2 επί της Τράμπζονσπορ. Ο Osayi-Samuel και ένας φρουρός ασφαλείας έριξαν κάτω τον οπαδό, αλλά δεκάδες άλλοι πήδηξαν πάνω από τις μπάρες του σταδίου με σκοπό να επιτεθούν στους παίκτες.

Η Φενέρμπαχτσε θα πραγματοποιήσει έκτακτη γενική συνέλευση στις 2 Απριλίου για να εξετάσει την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου να αποχωρήσει από τη Super Lig, την πρώτη κατηγορία πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στη χώρα.

Ενδεχόμενη αποχώρηση θα αποτελούσε πλήγμα για την BeIN Sport που έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα μετάδοσης αγώνων της ομάδας και ανήκει στην καταριανή εταιρεία μέσων ενημέρωσης BeIN Media. Σχεδόν το ένα τρίτο των περίπου 1,3 εκατομμυρίων συνδρομητών ποδοσφαιρικής τηλεόρασης εκτιμάται ότι είναι οπαδοί της Φενέρμπαχτσε, ενώ μεταξύ των διαφημιστών των τηλεοπτικών καναλιών της BeIN περιλαμβάνονται εταιρείες που ανήκουν στην Koc Holding AS του προέδρου της Φενέρ, Ali Koc, συμπεριλαμβανομένων των Arcelik AS, Ford Otomotiv Sanayi AS και Yapi Kredi Bankasi AS.

Οι μετοχές της Fenerbahce υποχωρούν πάνω από 4%, ενώ ο δείκτης των σπορ στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης -αποτελούμενος από 4 μέλη- διευρύνει τις απώλειές του άνω του 12%.

Η Super Lig είναι το έβδομο μεγαλύτερο πρωτάθλημα στην Ευρώπη με συνολικά έσοδα των συλλόγων της που ανέρχοντας σε 533 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση της UEFA για το 2023. 

Ωστόσο, η αξία του πρωταθλήματος έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της έλλειψης επιτυχιών στην Ευρώπη και της απουσίας μεγάλων χορηγιών, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας των γηπέδων, του προφίλ των παικτών, των διαιτητών και της διαχείρισης της ομοσπονδίας. Τον Φεβρουάριο, η BeIN Media ανανέωσε την κατοχή των τηλεοπτικών δικαιωμάτων έναντι καταβολής ετησίως 182 εκατομμυρίων δολαρίων στην ομοσπονδία για άλλα 3 χρόνια από τη σεζόν 2024-2025.

Σημειωτέον ότι για την τρέχουσα σεζόν πληρώνει περίπου 90 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το 2016 πλήρωσε 500 εκατομμύρια δολάρια όταν κέρδισε τη δημοπρασία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Αναβαθμίστηκε μία βαθμίδα από τον οίκο Fitch

Οι απίστευτες τιμές για τους θεατές των Ολυμπιακών Αγώνων – Τι θα πληρώσουν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News